Uroda

DZIKIE OWOCE DLA ZDROWIA I URODY

Czarny bez, dzika róża, rokitnik- skarby jesieni

Syrop z owocu czarnego bzu
  • 3 szklanki owoców bzu
  • 6 szklanek wody
  • 50g kwasek cytrynowy
  • 1,2 kg cukru na 1 litr syropu
  • + połowę porcji cukru
Zmieszać wszystkie składniki i doprowadzić do wrzenia.Zostawiamy na noc.Na drugi dzień ponownie ogrzewamy do wrzenia, mieszamy. Następnie przelewamy przez sito, owoce przecieramy w miarę możliwości na sicie. Do uzyskanego soku dodajemy drugą połowę cukru. Butelki (nakrętki, korki również) i słoje dobrze wymyć i sparzyć wodą, do wygrzanych w piekarniku (szkło). Do gorących butelek/słojów wlewać gorący jeszcze syrop, zamykać. Przechowywać w ciemnym miejscu.

Powidła z owocu czarnego bzu
  • 1 kg owoców bzu
  • 10-25 dkg cukru
  • kwas cytrynowy
Umyte i zdjęte widelcem z baldachów owoce zasypać cukrem i zostawić na noc. Na drugi dzień smażyć mieszając drewnianą łyżką na małym ogniu. Gdy powidła zgęstnieją wkładać do gorących słoików, odwracać do góry dnem. Przechowywać w ciemnym miejscu.

Konfitura z owocu dzikiej róży
  • 50 dkg - owoców oczyszczonych z pestek
  • 50 dkg - cukru
  • 1,5 szklanki wody
Wszystko gotujemy na wolnym ogniu. Studzimy. Wkładamy do słoików.
Więcej na ten temat