Pytanie na Śniadanie

Dary lasu - grzybowe smakołyki dorsz z pudrem z boczku

Zupa podwójnie kurkowa 
- pęczek włoszczyzny
-1 kura rosołowa
- 800 g świeżych kurek
- Cytryna 
- Miód
- 200 ml śmietanki 30%
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku 
- Masło
- Natka pietruszki
- Tymianek
- Liść laurowy
- Ziele angielskie
- Sól
- Pieprz

Opalamy cebulę na czarno. Umytą, ale nie obraną włoszczyznę kroimy na mniejsze kawałki. Podzieloną na części kurę zalewamy zimną wodą i stawiamy na małym ogniu. Po ok 30 min zbieramy szumy, dodajemy włoszczyznę, liść laurowy, pieprz i ziele angielskie oraz paloną cebulę. Gotujemy min 1,5 godziny. Oczyszczamy świeże kurki i przesmażamy na maśle wraz z drobno posiekaną cebulą i czosnkiem, skrapiamy sokiem z cytryny dodajemy śmietankę i dusimy ok 3 min. Odcedzony bulion łączymy z dusznymi grzybami, zagotowujemy i doprawiamy do smaku listkami tymianku, solą i świeżo mielonym pieprzem. Możemy również zagęścić ją kilkoma rozkłóconymi żółtkami. Nalewamy na talerz, dodajemy łyżkę ubitej śmietanki na wierzch i posypujemy natką pietruszki.

Dorsz z prawdziwkami i pudrem z boczku
- 400 g polędwicy z dorsza
- 100 g bekonu w plastrach
- 300 g prawdziwków
- Pęczek szpinaku
- Masło
- Czosnek
- Młoda cebulką - dymka
- Cytryna
- mini ziemniaczki
- Kwiat kopru

Bekon zapiekamy w rozgrzanym do 190 stopni piekarniku, aż zmieni się w chrupiące chipsy, odciskamy za pomocą papierowego ręcznika nadmiar tłuszczu i mielimy w blenderze poziomym na puder. Dorsza dzielimy na porcje po 150-200 g pakujemy próżniowo lub ciasno owijamy folią spożywczą tworząc coś w rodzaju cukierka i pieczemy 15 min w 54 stopniach, przed podaniem doprawiamy solą w płatkach. Obgotowujemy ziemniaki, studzimy i przekrawamy na połówki. Oczyszczamy prawdziwki i przebieramy szpinak, smażymy na maśle grzyby z rozgniecionym ząbkiem czosnku (wraz z łupinką) ok 2-3 min, aż masło zacznie się rumienić i nabierze orzechowych nut, na minutę dorzucamy ziemniaki, i świeży szpinak. Na końcu skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy też nieco otartej skórki i łyżkę zimnego masła oraz ukośnie pokrojony szczypior. Na środku talerza nakładamy grzyby z warzywami,  na nich dorsza i całość posypujemy pudrem z boczku i kwiatami kopru.
Więcej na ten temat