Biscotti
- 375 g mąki 450
- 300 g cukru kryształ
- 10 g proszku do pieczenia
- 3 jaja
- 100 g wyłuskanych pistacji
- 100 g obranych migdałów
- 75 g suszonych moreli
Wymieszać mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Dodać bakalie i wymieszać. Roztrzepać delikatnie jaja i dodać do miksu. Podzielić miks na 3 części. Zrolować ciasto w wałek (jak na kopytka) i ułożyć obok siebie na blasze. Piec do wyrośnięcia przez ok 20 minut w 180 stopniach. Ciasto wyjąć i wystudzić. Pokroić w ukośne plastry o grubości 1cm. Wstawić do pieca na 140 stopni i wysuszyć.
Amaretti
- 265 g migdałów w płatkach
- 45 g orzechów włoskich
- 300 g cukru
- 100 g białka
Orzechy, migdały i cukier zmiksować. Dodać białko i ponownie zmiksować. Wyszprycować na matę silikonową (okrągła tylka śr.8-10mm). Porządnie przysypać cukrem pudrem. Ścisnąć każde amaretti między 3 palcami tak, aby utworzyć małą piramidkę. Wstawić do pieca na 170 stopni z termoobiegiem. Piec do uzyskania złotego koloru.
Savoiardi
- 180 g białka
- 200 g cukru kryształ
- 120 g g żółtka
- 100 g cukru kryształ
- 270 g mąki 450
Białka ubić z 200 g cukru, ubite żółtka utrzeć na parze ze 100 g cukru. Połączyć oba miksy i delikatnie połączyć z mąką. Przenieść do worka cukierniczego. Wyszprycować odpowiedni kształt na matę silikonową. Zasypać cukrem pudrem. Piec do złotego koloru w 180 stopniach z termoobiegiem.