Kaszotto z bakłażanem, tahini i pomidorami
- 200 g kaszy pęczak
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 szalotka
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka przyprawy curry
- 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- 1 średni bakłażan
- 3 pomidory malinowe
- 2 łyżeczki octu balsamicznego
- łyżka tahini
- 100 g parmezanu
- świeża kolendra
- 1 granat
- jogurt naturalny
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek i smażymy na niej kaszę pęczak. Po minucie dodajemy posiekaną szalotkę oraz ząbki czosnku. Gdy kasza stanie się szklista dolewamy wino i odparowujemy aż, kasza wchłonie cały płyn. Dolewamy po chochli bulionu cały czas mieszając, i po każdym dolaniu bulionu czekamy aż kasza wchłonie płyn. W tym czasie sparzamy pomidory i obieramy je ze skóry. Kroimy je w kostkę. Bakłażan również kroimy w kostkę. Na osobnej patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek i przesmażamy na złoty kolor kostki bakłażana. Gdy nasza kasza zaczyna mięknąć dodajemy do niej łyżkę tahini, ocet balsamiczny oraz pokrojone pomidory i gotujemy jeszcze chwilkę aby kasza była al dente. Na koniec gdy kaszotto jest gotowe, dodajemy do niego parmezan i mieszamy aby cały się rozpuścił a kaszotto stało się kremowe. Kolejnym krokiem jest dodanie bakłażana. Tak gotowe kaszotto podajemy z keksem jogurtu i posypujemy kolendrą i pestkami granata.
Placuszki z ricotty z musem serowo-miodowym i sosem śliwkowym
- 3 jajka
- 750 g serka ricotta
- 3 łyżki mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 łyżek mąki
- 75 g cukru
- szczypta soli
- 1 kg śliwek
- 2 cytryny
- mielony anyż
- 200 g serka śmietankowego
- 3 łyżki miodu
- garść świeżej mięty
- płatki migdałowe
Jajka, serek ricotta oraz mleko łączymy w jednej misce, dobrze mieszając. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz cukier i mieszamy na jednolitą masę. Smażymy placuszki do ich zrumienienia na dobrze rozgrzanej patelni z masłem klarowanym. Śliwki blendujemy na jednolitą masę z sokiem z dwóch cytryn oraz szczyptą mielonego anyżu. Następnie przecieramy sos przez sitko. W misce łączymy serek śmietankowy z miodem oraz posiekaną miętą. Placuszki przekładamy musem serowo miodowym, na koniec polewając sosem śliwkowym i prażonymi płatkami migdałów.