Pytanie na Śniadanie

Sobotnia kuchnia pnś - placuszki z ricotty

Dwudziestotrzylatek, który imponuje idealnym wyczuciem smaku! Gotuje od 12 roku życia! W naszej kuchni – Damian Kordas

Kaszotto z bakłażanem, tahini i pomidorami 
  • 200 g kaszy pęczak 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 
  • 1 szalotka 
  • 3 ząbki czosnku 
  • 1 łyżka przyprawy curry 
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina 
  • 2 szklanki bulionu warzywnego 
  • 1 średni bakłażan 
  • 3 pomidory malinowe 
  • 2 łyżeczki octu balsamicznego 
  • łyżka tahini 
  • 100 g parmezanu 
  • świeża kolendra 
  • 1 granat 
  • jogurt naturalny
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek i smażymy na niej kaszę pęczak. Po minucie dodajemy posiekaną szalotkę oraz ząbki czosnku. Gdy kasza stanie się szklista dolewamy wino i odparowujemy aż, kasza wchłonie cały płyn. Dolewamy po chochli bulionu cały czas mieszając, i po każdym dolaniu bulionu czekamy aż kasza wchłonie płyn. W tym czasie sparzamy pomidory i obieramy je ze skóry. Kroimy je w kostkę. Bakłażan również kroimy w kostkę. Na osobnej patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek i przesmażamy na złoty kolor kostki bakłażana. Gdy nasza kasza zaczyna mięknąć dodajemy do niej łyżkę tahini, ocet balsamiczny oraz pokrojone pomidory i gotujemy jeszcze chwilkę aby kasza była al dente. Na koniec gdy kaszotto jest gotowe, dodajemy do niego parmezan i mieszamy aby cały się rozpuścił a kaszotto stało się kremowe. Kolejnym krokiem jest dodanie bakłażana. Tak gotowe kaszotto podajemy z keksem jogurtu i posypujemy kolendrą i pestkami granata.

Placuszki z ricotty z musem serowo-miodowym i sosem śliwkowym 
  • 3 jajka 
  • 750 g serka ricotta 
  • 3 łyżki mleka 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 5 łyżek mąki 
  • 75 g cukru 
  • szczypta soli 
  • 1 kg śliwek 
  • 2 cytryny 
  • mielony anyż 
  • 200 g serka śmietankowego 
  • 3 łyżki miodu 
  • garść świeżej mięty 
  • płatki migdałowe
Jajka, serek ricotta oraz mleko łączymy w jednej misce, dobrze mieszając. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz cukier i mieszamy na jednolitą masę. Smażymy placuszki do ich zrumienienia na dobrze rozgrzanej patelni z masłem klarowanym. Śliwki blendujemy na jednolitą masę z sokiem z dwóch cytryn oraz szczyptą mielonego anyżu. Następnie przecieramy sos przez sitko. W misce łączymy serek śmietankowy z miodem oraz posiekaną miętą. Placuszki przekładamy musem serowo miodowym, na koniec polewając sosem śliwkowym i prażonymi płatkami migdałów. 
Więcej na ten temat