Sałatka ze świeżą cukinią, gruszką, rukolą, serem feta i prażonymi orzechami włoskimi
Składniki:
- 2 małe dwukolorowe cukinie
- 2 małe sezonowe gruszki klapsy
- 200 g liści rukoli
- 100 g sera feta
- 50 g orzechów włoskich
- 60 ml oliwy z oliwek
- 20 ml octu z białego wina
- sól i pieprz
Umyj i osusz wszystkie warzywa. Gruszki wydrąż, ale zostaw skórkę, pokrój w drobne cząstki wzdłuż. Ser feta pokrusz. Orzechy podpraż na suchej patelni i posiekaj nożem. Oliwę wraz z octem zmieszaj energicznie w pustym słoiku i dopraw solą i pieprzem wedle uznania. Cukinie potnij w szerokie ale cienkie plastry używając obieraczki. Włóż paski do miseczki i zalej dressingiem z oliwy i octu. Ułóż rukolę, cukinie, gruszki, ser a całość posyp orzechami. Gotowe
Zupa chłodnik z cukinii i groszku podana z oliwą, roszponką i kwaśną śmietaną
Składniki:
- 4 małe cukinie
- 450 g mrożonego groszku
- 1 włoszczyzna
- liść laurowy
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 250 ml kwaśnej śmietany
- 250 g roszponki
- oliwa z oliwek
Włoszczyznę umyj i pokrój w kostkę. Zalej wodą, dorzuć liść laurowy i kilka ziaren ziela angielskiego. Gotuj przez około 45 minut, zostaw do wystygnięcia. Wyciągnij warzywa i wrzuć paczkę mrożonego groszku oraz pocięte w kostkę 4 cukinie. Zmiel wszystko na gładko i wstaw do lodówki na godzinę. Wyciągnij, dopraw solą i pieprzem. Dekoruj roszponką, kwaśną śmietaną i oliwą. Gotowe
Brukselka z boczkiem i puree ziemniaczanym
Składniki:
- 300 g brukselki
- 200 g boczku wędzonego parzonego
- sos worchestershire
- 500 g ziemniaków klasy BC
- 200 g zimnego masła
- 100 ml tłustego mleka
- sól i pieprz
Brukselkę umyj, osusz i pokrój w ćwiartki. Boczek pokrój w kostkę i podsmaż tak aby wytopić z niego tłuszcz, wrzuć do boczku brukselkę i smaż aż się zarumieni. Dodaj sól, pieprz i odrobinę sosu worchestershire oraz połowę masła. Ziemniaki obierz i ugotuj. Przetrzyj przez praskę i wymieszaj z drugą połową masła i podgrzanym mlekiem. Dopraw solą. Wyłóż puree i podaj razem z brukselką i boczkiem. Gotowe