Pytanie na Śniadanie

Kuchnia z brukselką i cukinią w roli głównej - brukselka z puree

Sałatka ze świeżą cukinią, gruszką, rukolą, serem feta i prażonymi orzechami włoskimi

Składniki:

  • 2 małe dwukolorowe cukinie
  • 2 małe sezonowe gruszki klapsy
  • 200 g liści rukoli
  • 100 g sera feta
  • 50 g orzechów włoskich
  • 60 ml oliwy z oliwek
  • 20 ml octu z białego wina
  • sól i pieprz

Umyj i osusz wszystkie warzywa. Gruszki wydrąż, ale zostaw skórkę, pokrój w drobne cząstki wzdłuż. Ser feta pokrusz. Orzechy podpraż na suchej patelni i posiekaj nożem. Oliwę wraz z octem zmieszaj energicznie w pustym słoiku i dopraw solą i pieprzem wedle uznania. Cukinie potnij w szerokie ale cienkie plastry używając obieraczki. Włóż paski do miseczki i zalej dressingiem z oliwy i octu. Ułóż rukolę, cukinie, gruszki, ser a całość posyp orzechami. Gotowe

Zupa chłodnik z cukinii i groszku podana z oliwą, roszponką i kwaśną śmietaną

Składniki: 

  • 4 małe cukinie
  • 450 g mrożonego groszku
  • 1 włoszczyzna
  • liść laurowy
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 250 ml kwaśnej śmietany
  • 250 g roszponki
  • oliwa z oliwek

Włoszczyznę umyj i pokrój w kostkę. Zalej wodą, dorzuć liść laurowy i kilka ziaren ziela angielskiego. Gotuj przez około 45 minut, zostaw do wystygnięcia. Wyciągnij warzywa i wrzuć  paczkę mrożonego groszku oraz pocięte w kostkę 4 cukinie. Zmiel wszystko na gładko i wstaw do lodówki na godzinę. Wyciągnij, dopraw solą i pieprzem. Dekoruj roszponką, kwaśną śmietaną i oliwą. Gotowe

Brukselka z boczkiem i puree ziemniaczanym

Składniki: 

  • 300 g brukselki
  • 200 g boczku wędzonego parzonego
  • sos worchestershire
  • 500 g ziemniaków klasy BC
  • 200 g zimnego masła
  • 100 ml tłustego mleka
  • sól i pieprz

Brukselkę umyj, osusz i pokrój w ćwiartki. Boczek pokrój w kostkę i podsmaż tak aby wytopić z niego tłuszcz, wrzuć do boczku brukselkę i smaż aż się zarumieni. Dodaj sól, pieprz i odrobinę sosu worchestershire oraz połowę masła. Ziemniaki obierz i ugotuj. Przetrzyj przez praskę i wymieszaj z drugą połową masła i podgrzanym mlekiem. Dopraw solą. Wyłóż puree i podaj razem z brukselką i boczkiem. Gotowe

Więcej na ten temat