Pytanie na Śniadanie

PYSZNOŚCI ZE ŚLIWEK - Powidła

Śliwki pod kruszonką 
  • 500 g słodkich śliwek (np. węgierki)
  •  100 g cukru 
  • 100 g masła 
  • 100 g mąki 
 W naczynku do sufletów albo w brytfannie rozłóż połówki śliwek skórką do góry (bez pestek). Z cukru, mąki i zimnego pokrojonego na małe kawałki masła zagnieć sprawnie zwarte ciasto i schłodź w lodówce. Zetrzyj ścięte ciasto na tarce o grubych oczkach na śliwki. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 10-15 minut. 

 Piszinger 
  •  Wafle do przekładania 
  • Powidła śliwkowe 
  • 400 g czekolady gorzkiej 
  • 200 ml śmietanki 36%
 Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej, dolej gorącą śmietankę i dokładnie wymieszaj. Posmaruj wierzch wafla czekoladą, na niego połóż wafel posmarowany powidłami i tak na przemian aż wafle się skończą. Na stercie wafli połóż deskę i dociśnij (np. garnkiem z wodą). Za pół godziny wafle pokrój na kawałki. 


 Powidła 

 Śliwki Węgierki (lub inna słodka odmiana)

 Węgierki wypestkuj i smaż w garnku na małym ogniu, co chwilę mieszając. To z pozoru proste zajęcie, ale trwa kilka godzin i nie można odchodzić od garnka by śliwki się nie przywarły do dna. Po 2-3 godzinach smażenia ostudź i znowu smaż. Można rozłożyć tę czynność na 3 dni. Jeśli masz śliwki, z których trudno odchodzą pestki, przesmaż je i wyjmij pestki gdy śliwki się rozpadną. Prawdziwe powidła smaży się bez cukru. Śliwki są gotowe, gdy są prawie czarne i gęste jak smalec.
Więcej na ten temat