Śliwki pod kruszonką - 500 g słodkich śliwek (np. węgierki)
- 100 g cukru
- 100 g masła
- 100 g mąki
W naczynku do sufletów albo w brytfannie rozłóż połówki śliwek skórką do góry (bez pestek).
Z cukru, mąki i zimnego pokrojonego na małe kawałki masła zagnieć sprawnie zwarte ciasto i schłodź w lodówce. Zetrzyj ścięte ciasto na tarce o grubych oczkach na śliwki. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 10-15 minut.
Piszinger
- Wafle do przekładania
- Powidła śliwkowe
- 400 g czekolady gorzkiej
- 200 ml śmietanki 36%
Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej, dolej gorącą śmietankę i dokładnie wymieszaj.
Posmaruj wierzch wafla czekoladą, na niego połóż wafel posmarowany powidłami i tak na przemian aż wafle się skończą. Na stercie wafli połóż deskę i dociśnij (np. garnkiem z wodą). Za pół godziny wafle pokrój na kawałki.
Powidła
Śliwki Węgierki (lub inna słodka odmiana)
Węgierki wypestkuj i smaż w garnku na małym ogniu, co chwilę mieszając. To z pozoru proste zajęcie, ale trwa kilka godzin i nie można odchodzić od garnka by śliwki się nie przywarły do dna. Po 2-3 godzinach smażenia ostudź i znowu smaż. Można rozłożyć tę czynność na 3 dni.
Jeśli masz śliwki, z których trudno odchodzą pestki, przesmaż je i wyjmij pestki gdy śliwki się rozpadną. Prawdziwe powidła smaży się bez cukru. Śliwki są gotowe, gdy są prawie czarne i gęste jak smalec.