Zapiekanka francuska - 2 cebule
- 2 marchewki
- 2 kawałki selera naciowego
- 500 g boczku
- 500 g kiełbasy pikantnej suchej
- szklanka białego wina
- 500 g ziemniaków
- 300 g sera Gruyere
- sól
pieprz
- liść laurowy
- kilka ziaren ziela angielskiego
Włącz piekarnik i rozgrzej go na 160 stopni C. W ciężkim naczyniu (najlepiej glinianym) podsmaż 2 duże białe cebule pocięte w piórka. W międzyczasie obierz 3 ząbki czosnku i dorzuć do cebuli. Dodaj 500 g pociętego w kostkę boczku i podsmaż. Obierz i pokrój w kostkę 2 marchwie oraz 2 kawałki selera naciowego. Dodaj do garnka i podsmaż aż wszystko będzie rumiane. Podlej całość 1 szklanką wytrawnego białego wina. Gdy wino odparuje wrzuć 500 g pokrojonych w grubą kostkę ziemniaków oraz 500 g dobrej jakości twardej pikantnej kiełbasy. Całość zalej 1 litrem wody, dodaj kilka liści laurowych, kilka ziaren ziela angielskiego i duś pod pokrywką aż ziemniaki będą miękkie ale nie rozpadające się. Odkryj pokrywkę odparuj szybko nadmiar płynu i zetrzyj na górę 300 g twardego sera Gruyere. Wstaw do pieca i zapiecz pod górnym grillem przez 10 - 15 minut.
Zapiekanka angielska - 1 duża cebula
- 2 marchwie
- 500 g podrobów wołowych
- 500 g zadniej wołowej
- 450 g mrożonego groszku
- 1 kostka smalcu
- 500 g mąki pszennej
- sól
pieprz
- piwo ciemne
- 1 jajko
Włącz piekarnik i rozgrzej go na 180 stopni C. W grubym naczyniu (najlepiej glinianym) podsmaż 3 cebule pocięte w grubą kostkę. Podobnie zrób z marchwią. Dodaj pocięte w kostkę wybrane podroby, takie jak serce wołowe, wątróbka. Podsmaż na oddzielnej patelni otoczone w mąkę i doprawione solą, dodaj do naszego głównego garnka i całość zalej około 1 litrem ciemnego piwa typu porter. Duś pod pokrywą około 2 godzin. Pod sam koniec dodaj paczkę mrożonego groszku. W międzyczasie przygotuj kruche ciasto do zapieczenia używając mąki i smalcu. Weź pół kostki (100 g) zimnego smalcu i pokrój go w drobną kostkę. Zmieszaj z 200 g mąki i dużą szczyptą soli. Zagnieć krótko i wstaw do lodówki na 20 minut, wyciągnij zagnieć uzupełniając ewentualną suchość odrobiną mleka, zagnieć i rozwałkuj a następnie po wyjęciu naszego garnka zamień pokrywkę na cienki placek z naszego "smalcowego" ciasta. Roztrzep jedno jajko i posmaruj wierzch ciasta, natnij je w kilku miejscach aby para z ciasta nie rozsadziła naszej "nowej pokrywki". Wstaw do pieca na pół godziny.