Pytanie na Śniadanie

Kuchnia grzybowa - zupa borowikowa i jajecznica

Jajecznica z borowikami i szczypiorkiem
  • 3 jajka
  • 100 g borowików
  • masło klarowane
  • szczypiorek 
  • sól, pieprz
  • chleb pszenny
Masło rozpuść na patelni, borowiki pokrój w kostkę i podsmaż na maśle aż do uzyskania złotego koloru. Wbij jajka do środa i dokładnie wymieszaj. Plasterek pieczywa lekko przypiecz na suchej patelni następnie na nim ułóż jajecznicę i posyp posiekanym szczypiorkiem.

Zupa borowikowa z pęczakiem i kwaśną śmietaną 
  • 500 g  podgrzybków
  • 50 g  masła klarowanego
  • Cebula szalotka
  • 2 ząbki czosnku
  • Pęczek włoszczyzny
  • 100 g suszonych grzybów
  • Liść laurowy, ziele angielskie
  • Tymianek
  • Sól, pieprz
  • Pęczak
  • Kwaśna śmietana
  • Natka pietruszki
Włoszczyznę obierz i pokrój w małe kawałki i ugotuj. Dodaj przyprawy i suszone grzyby. Borowiki pokrój na mniejsze kawałki i podsmaż z cebulką i czosnkiem na maśle. Następnie zalej wywarem i gotuj około 30 minut. Pod koniec do garnka dodaj pęczak i gotuj aż kasza będzie miękka (około 15 minut). Dodaj posiekaną natkę i dopraw do smaku. Przy podawaniu dodaj odrobinę kwaśnej śmietany i świeże listki tymianku.

Pęczak z borowikami i cukinią
  • 200 g  borowików
  • 50 g masła
  • 3 ząbki czosnku
  • Cebula szalotka
  • 100 g cukinii
  • Pęczek włoszczyzny
  • Kasza pęczak
  • 100 g kremowego serka
  • 150 g parmezanu
  • 200 g  szczypiorek
Kaszę ugotuj w wywarze warzywnym. Borowiki podsmaż na maśle z czosnkiem i cebulką. Gdy grzyby będą złoto – brązowe dodaj pęczak i podlej wywarem warzywnym. Dodaj pokrojoną  w kostkę cukinie i gotuj około 5 minut. Dodaj kremowy serek, masło i parmezan. Mieszaj tak długo aż całość nie połączy się w kremowej konsystencji. Pęczak przełóż na talerz i posyp posiekanym szczypiorkiem. 
Więcej na ten temat