Jajecznica z borowikami i szczypiorkiem
- 3 jajka
- 100 g borowików
- masło klarowane
- szczypiorek
- sól, pieprz
- chleb pszenny
Masło rozpuść na patelni, borowiki pokrój w kostkę i podsmaż na maśle aż do uzyskania złotego koloru. Wbij jajka do środa i dokładnie wymieszaj. Plasterek pieczywa lekko przypiecz na suchej patelni następnie na nim ułóż jajecznicę i posyp posiekanym szczypiorkiem.
Zupa borowikowa z pęczakiem i kwaśną śmietaną
- 500 g podgrzybków
- 50 g masła klarowanego
- Cebula szalotka
- 2 ząbki czosnku
- Pęczek włoszczyzny
- 100 g suszonych grzybów
- Liść laurowy, ziele angielskie
- Tymianek
- Sól, pieprz
- Pęczak
- Kwaśna śmietana
- Natka pietruszki
Włoszczyznę obierz i pokrój w małe kawałki i ugotuj. Dodaj przyprawy i suszone grzyby. Borowiki pokrój na mniejsze kawałki i podsmaż z cebulką i czosnkiem na maśle. Następnie zalej wywarem i gotuj około 30 minut. Pod koniec do garnka dodaj pęczak i gotuj aż kasza będzie miękka (około 15 minut). Dodaj posiekaną natkę i dopraw do smaku. Przy podawaniu dodaj odrobinę kwaśnej śmietany i świeże listki tymianku.
Pęczak z borowikami i cukinią
- 200 g borowików
- 50 g masła
- 3 ząbki czosnku
- Cebula szalotka
- 100 g cukinii
- Pęczek włoszczyzny
- Kasza pęczak
- 100 g kremowego serka
- 150 g parmezanu
- 200 g szczypiorek
Kaszę ugotuj w wywarze warzywnym. Borowiki podsmaż na maśle z czosnkiem i cebulką. Gdy grzyby będą złoto – brązowe dodaj pęczak i podlej wywarem warzywnym. Dodaj pokrojoną w kostkę cukinie i gotuj około 5 minut. Dodaj kremowy serek, masło i parmezan. Mieszaj tak długo aż całość nie połączy się w kremowej konsystencji. Pęczak przełóż na talerz i posyp posiekanym szczypiorkiem.