Sernik malinowy z lawendą
Spód:
- 200 g ciasteczek owsianych czekoladowych
- 170 g masła, roztopionego
- Szczypta soli
- 2 łyżki kakao
Sernik:
- 900 g malin
- 120 g cukru
- 900 g jogurtu greckiego
- 450 g śmietanki kremówki 30%, chłodnej
- 40 g żelatyny
- Szczypta lawendy
- Dekoracja: świeże maliny, kwiaty lawendy, mini bezy itp.
Ciasteczka rozdrobnić na piasek, dodać roztopione masło, sól i kakao. Wypełnić masą dno tortownicy i wstawić do lodówki.
Maliny z cukrem i lawendą zagotować, przetrzeć przez sito.
Żelatynę zalać niewielką ilością chłodnej wody, odstawić do spęcznienia, rozpuścić w kąpieli wodnej.
Przetarte maliny zmiksować z jogurtem (w razie potrzeby dosłodzić cukrem pudrem), dodać roztopioną żelatynę (wcześniej żelatynę hartujemy: mieszany z 2-3 łyżkami masy malinowej i dopiero w tej postaci dodajemy do masy żelatynę), na końcu delikatnie dodajemy ubitą kremówkę.
Masę przekładamy do formy z czekoladowym dnem. Formę wykładamy wcześniej folią - to pomoże nam wyjąć ciasto z formy, gdy stężeje.
Całość przekładamy do lodówki na minimum 4 godziny. Przed samą dekoracją można przełożyć ciasto na 15 minut do zamrażalnika. Dekorujemy świeżymi malinami, bezami, kremem i gałązkami lawendy.
Chrupiąca tarta z ratatouille
- Porcja ciasta kruchego lub francuskiego
- Ratatouille
- 1 bakłażan
- 2 cukinie
- 2 czerwone papryki
- 1 żółta papryka
- 2 czerwone cebule
- 2-3 ząbki czosnku
- Zioła prowansalskie: tymianek, bazylia, oregano
- 4 dojrzałe pomidory
- Papryczka chili (opcjonalnie)
- Sól, pieprz, oliwa
Bakłażana umyć, pokroić w kostkę i posolić. Wstawić na kwadrans, po tym czasie opłukać i osuszyć.
Podsmażyć na oliwie, przełożyć do garnka. Papryki umyć, osuszyć i wstawić do piekarnika pod grill - opiekać z każdej strony aż skorka będzie lekko czarna. Przełożyć do naczynia, szczelnie przykryć i odstawić do ostudzenia. Po tym czasie można bez problemu obrać i wydrążyć każdą paprykę, pokroić w paseczki, dodać do bakłażana.
Pomidory sparzyć, obrać i pokroić w kostkę.
Cukinię umyć i pokroić w kostkę, podsmażyć na oliwie.
Cebulę pokroić w piórka, czosnek w cienkie plasterki i wrzucić na oliwę. Podsmażyć, aż się lekko zeszklą, dodać pozostałe warzywa i zioła do smaku i dusić na małym ogniu przez ok 40-60 minut. Pod koniec duszenia dodać sól i pieprz do smaku, ewentualnie odrobinę cukru brązowego / miodu i chili.
Spód do tarty upiec w formie na złoto. Ostudzić.
Ziołowy mus z koziego sera i jogurtu greckiego
- 400 g jogurtu greckiego
- 200 g koziego twarogu
- Świeży tymianek, sól, pieprz do smaku
- 10 g żelatyny, namoczonej w 2 łyżkach wody
Spęczniałą żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać 2-3 łyżki jogurtu, wymieszać dokładnie.
Jogurt z kozim serem zmiksować dokładnie dodając do smaku tymianek, sól i pieprz, na końcu dodać żelatynę mieszając do całkowitego połączenia mas.
Masę wylać na ostudzony spód do tarty, odstawić do lodówki na 1,5 godziny. Tartę dopełnić schłodzonym ratatouille, udekorować odrobiną pokruszonego sera koziego i gałązkami tymianku. Podawać na zimno jako przystawkę.