KRAKERSY MARCHWIOWE
SKŁADNIKI
- 1 pęczek natki pietruszki
- 2 łyżki oleju rzepakowego lub z pestek winogron
- 1 średniej wielkości korzeń marchewki (ok. 80 g, waga przed obraniem)
- 100 g (⅔ szklanki) siemienia lnianego
- 100 g (1 szklanka) zmielonych na mąkę pestek dyni
- ½ łyżeczki ostrej papryki w proszku
- ½ łyżeczki mielonego kuminu
- ½ łyżeczki soli
PRZYGOTOWANIE
Rozgrzej piekarnik do 200°C (180°C termoobieg). Natkę pietruszki umyj, drobno posiekaj, a następnie zmiksuj z olejem na pastę. Marchewkę obierz, umyj i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Odciśnij z nadmiaru soku. Siemię wymieszaj z mąką dyniową, solą, papryką i kuminem. Dodaj startą marchewkę i zmiksowaną natkę, wymieszaj na jednolitą masę. Gdyby była zbyt klejąca, dodaj więcej mąki dyniowej. Masę przełóż między 2 arkusze papieru do pieczenia i rozwałkuj na grubość 3 mm. Zdejmij górną warstwę papieru i podziel placek nożem lub wycinakiem do ciastek na niewielkie krakersy. Papier z krakersami wyłóż na blachę do pieczenia i wstaw do piekarnika na 15 minut, po czym wyjmij i wystudź. Następnie połam na pojedyncze krakersy wzdłuż nacięć.
CHIPSY Z KAPUSTY
SKŁADNIKI:
- 4 liście kapusty włoskiej (można użyć tez jarmużu lub liści botwiny)
- ½ łyżeczki mielonego kminku
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- sól
- pieprz świeżo mielony
PRZYGOTOWANIE
Liście kapusty umyj, dokładnie osusz i pokrój w mniejsze kawałki. Olej wymieszaj z kminkiem, solą i pieprzem. Mieszanką natrzyj kawałki kapusty. Układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz 10-15 minut w 160°C.
WARZYWA Z DIPEM Z FASOLI
SKŁADNIKI:
- 1 główka czosnku
- 2 jabłka
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 1 duża cebula
- 1 listek laurowy
- 2 ziela angielskie zmiażdżone w moździerzu
- 2 szklanki białej fasoli ugotowanej (może być z puszki)
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- sól
- pieprz
- do podania surowe warzywa pokrojone w słupki: marchewki, papryka, cukinia, ogórek
PRZYGOTOWANIE:
Piekarnik rozgrzej do 180°C (160°C termoobieg). Czosnek przekrój wzdłuż na pół i posmaruj cieniutką warstwa oleju. Jabłka obierz i pokrój w ćwiartki, wyłóż an blasze do pieczenia wyłożonej papierem i wymieszaj z 1 łyżką oleju, majerankiem, solą i pieprzem. Obok ułóż czosnek. Wstaw blachę do piekarnika i piecz 30 minut. Na pozostałym oleju podsmaż cebulę z listkiem laurowym i zielem angielskim. Fasolę wypłucz i zmiksuj z upieczonymi jabłkami, czosnkiem i pozostałym olejem na pastę. Dopraw do smaku. Na koniec wmieszaj usmażoną cebulę. Podawaj z świeżymi warzywami pokrojonymi w słupki.