Racuchy owsiane z bananami i borówką
- 200 g mąki owsianej
- 200 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 10 łyżek otrąb pszennych
- szczypta soli
- 1 łyżeczka wody
- 1 łyżka miodu lipowego lub wielokwiatowego
- 4 jajka
1 op. borówek
- 50 g jogurtu naturalnego gęstego Bakoma
- 100 g roztopionego masła
- 100 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki kakao
- 200 g pełnotłustego jogurtu naturalnego gęstego Bakoma
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, otrębami i solą. Osobno mieszamy wodę, jajka, jogurt i masło, a następnie łączymy obie masy ze sobą. Do gotowej masy dodajemy pokrojone w kostkę banany i mieszamy. Z gotowego ciasta, na suchej patelni, smażymy na złoto małe racuchy, po 2 min. z każdej. Jogurt mieszamy z kakao, tartą czekoladą i miodem. Gotowe racuchy podajemy z czekoladowym kremem jogurtowym i dekorujemy borówkami.
Chrupiące racuszki warzywne z wędzonym łososiem i sosem miętowym - 1 seler naciowy
- 1 strączek chili
- 3 ząbki czosnku
- 300 g wędzonego łososia
- 2 świeże słodkie papryki
- Kolendra w doniczce
- 1 szklanka mąki
- 2 jajka
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- Mięta w doniczce
- 1 szklanka jogurtu naturalnego gęstego Bakoma
- 1 łyżka miodu nektarowego
Seler siekamy w cienkie plasterki razem z papryką, dodajemy chili i czosnek przesmażone na oleju oraz posiekaną kolendrę. Zasypujemy wszystko mąką, dokładnie mieszamy. Jajka lekko solimy i pieprzymy, dodajemy proszek do pieczenia, łączymy z warzywami w mące i mieszamy. Małe racuszki smażymy na oleju rzepakowym po 2 min. z każdej strony. Gotowe placki podajemy z plastrami wędzonego łososia i jogurtem wymieszanym z posiekaną miętą i miodem.