Pytanie na Śniadanie

Racuchy na słodko i słono

Domowe racuchy na różne sposoby

Racuchy owsiane z bananami i borówką 

  • 200 g mąki owsianej 
  • 200 g mąki pszennej 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 10 łyżek otrąb pszennych 
  • szczypta soli 
  • 1 łyżeczka wody 
  • 1 łyżka miodu lipowego lub wielokwiatowego 
  • 4 jajka 1 op. borówek 
  • 50 g jogurtu naturalnego gęstego Bakoma 
  • 100 g roztopionego masła 
  • 100 g gorzkiej czekolady 
  • 2 łyżki kakao 
  • 200 g pełnotłustego jogurtu naturalnego gęstego Bakoma
 Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, otrębami i solą. Osobno mieszamy wodę, jajka, jogurt i masło, a następnie łączymy obie masy ze sobą. Do gotowej masy dodajemy pokrojone w kostkę banany i mieszamy. Z gotowego ciasta, na suchej patelni, smażymy na złoto małe racuchy, po 2 min. z każdej. Jogurt mieszamy z kakao, tartą czekoladą i miodem. Gotowe racuchy podajemy z czekoladowym kremem jogurtowym i dekorujemy borówkami.


Chrupiące racuszki warzywne z wędzonym łososiem i sosem miętowym 
  • 1 seler naciowy 
  • 1 strączek chili 
  • 3 ząbki czosnku 
  • 300 g wędzonego łososia 
  • 2 świeże słodkie papryki 
  •  Kolendra w doniczce 
  • 1 szklanka mąki 
  • 2 jajka 
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 
  •  Mięta w doniczce 
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego gęstego Bakoma 
  •  1 łyżka miodu nektarowego 
 Seler siekamy w cienkie plasterki razem z papryką, dodajemy chili i czosnek przesmażone na oleju oraz posiekaną kolendrę. Zasypujemy wszystko mąką, dokładnie mieszamy. Jajka lekko solimy i pieprzymy, dodajemy proszek do pieczenia, łączymy z warzywami w mące i mieszamy. Małe racuszki smażymy na oleju rzepakowym po 2 min. z każdej strony. Gotowe placki podajemy z plastrami wędzonego łososia i jogurtem wymieszanym z posiekaną miętą i miodem.
Więcej na ten temat