Pytanie na Śniadanie

POMIDORY W KUCHNI - panzanella - sałatka z pomidorów

Co zrobić z pomidora w kuchni?

Panzanella sałatka ze świeżych pomidorów, chlebem, anchois i kaparami

Chleb:
  • Mąka 500 g
  • Woda 300 ml
  • Drożdże ½ kostki
  • Sól
  • Oliwa
  • Rozmaryn
Sałatka:
  • Pomidory różne rodzaje, kolory  i kształty
  • Kapary
  • Anchois
  • Chilli
  • Bazylia
  • Oliwa
  • Szalotka
  • Ocet balsamiczny z modeny
  • Sól
  • Cukier
Zrób chleb. Mąkę, wodę, drożdże i sól połącz i wyrób elastyczne ciasto. Odstaw przykryte do wyrośnięcia na 2 godziny. Wyłóż wyrośnięte ciasto na blat i chwilę wyrabiaj, rozciągnij i posmaruj oliwą i złóż jak kopertę a potem na pół. Rozpłaszcz i połóż do wyrośnięcia w blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Gdy podwoi objętość, skrop oliwą, posyp solą i rozmarynem. Piecz w 220 stopniach około 20 minut.

Pomidory podziel na pół. Jedną połowę pokrój w dość grube nierównomierne kawałki, drugą połowę pomidorów rozgnieć na miazgę rękami. Posól i posłódź, polej octem balsamicznym i oliwą. Wrzuć do nich kilka porwanych anchois i kilkanaście kaparów oraz drobno posiekane chilli. Porwij bazylię i dodaj do całości. Wszystko wymieszaj i odstaw niech się przegryzie. Gdy chleb ostygnie, porwij go na kawałki i wrzuć do pomidorów. Gotowe.

Gazpacho hiszpańska chłodna zupa pomidorowa
  • Pomidory bawole serca i inne wodniste odmiany
  • Seler naciowy
  • Papryka
  • Ogórek
  • Czosnek
  • Natka pietruszki lub bazylia
  • Sól
  • Pieprz
  • Chilli
  • Ocet balsamiczny
  • oliwa
  • chleb
Warzywa i pomidory posiekaj drobno i lekko zblenduj, dopraw solą, pieprzem, posiekanym chilli, octem balsamicznym i czosnkiem. Dodaj oliwę i wszystko dokładnie wymieszaj. Nalej do talerza, dodaj porwany miąższ z chleba, posyp natką lub bazylią.
Więcej na ten temat