Pytanie na Śniadanie

Polskie kulinarne hity z regionów

PAMUŁA (letnia wytrawna zupa owocowa prosto z Kielecczyzny i Podkarpacia)

Składniki:

  • 3 kg śliwek węgierek
  • 6 szt. jabłek - szara reneta lub inne kwaśne
  • 15, kg malin
  • cukier
  • sól
  • 1 kg mąki
  • 400 ml śmietany 18%
  • 2 kg ziemniaków
  • 400 g boczku wędzonego
  • 200 g masła

Sposób przygotowania:

Ugotuj ziemniaki. Boczek pokrój w kosteczkę i przesmaż na skwarki. Owoce umyj i wypestkuj. Gotuj aż zmiękną. Zupa powinna być słodko -słona. Dopraw solą i cukrem w razie potrzeby. Owoce przetrzyj je przez sito. W odrobinie kompotu roztrzep łyżkę mąki. Dolej do reszty kompotu, dodaj przetarte owoce. Zamieszaj i gotuj na małym ogniu kilka minut. Zabiel śmietaną. Ziemniaki gorące okraś skwarkami i masłem. Na łyżkę nałóż ziemniaki i nabierz zupy.

PROZIAKI (podkarpackie bułeczki do maczania w czymkolwiek a najlepiej w maśle albo śmietanie)

Ciasto:

  • 200 g mąki pszennej
  • 110-120 ml maślanki/serwatki/zsiadłego mleka
  • ½ łyżeczki soli
  • płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • Do maczania:
  • konfitura lub powidła
  • śmietana 18%
  • masło
  • 1 główka czosnku

Sposób przygotowania:

Ze wszystkich składników zagnieć ciasto. Odstaw pod przykryciem na pół godziny. Podziel  ciasto na 4 kawałki i uformuj z nich kulki. Spłaszcz na grubość około 1,5 cm. Piecz na suchej patelni na małym ogniu około 5 min z jednej strony. Możesz  upiec placki w piekarniku 15 minut w 200 stopniach. Najlepiej smakują maczane w śmietanie, dżemie, miodzie, roztopionym maśle z czosnkiem.

Więcej na ten temat