PAMUŁA (letnia wytrawna zupa owocowa prosto z Kielecczyzny i Podkarpacia)
Składniki:
- 3 kg śliwek węgierek
- 6 szt. jabłek - szara reneta lub inne kwaśne
- 15, kg malin
- cukier
- sól
- 1 kg mąki
- 400 ml śmietany 18%
- 2 kg ziemniaków
- 400 g boczku wędzonego
- 200 g masła
Sposób przygotowania:
Ugotuj ziemniaki. Boczek pokrój w kosteczkę i przesmaż na skwarki. Owoce umyj i wypestkuj. Gotuj aż zmiękną. Zupa powinna być słodko -słona. Dopraw solą i cukrem w razie potrzeby. Owoce przetrzyj je przez sito. W odrobinie kompotu roztrzep łyżkę mąki. Dolej do reszty kompotu, dodaj przetarte owoce. Zamieszaj i gotuj na małym ogniu kilka minut. Zabiel śmietaną. Ziemniaki gorące okraś skwarkami i masłem. Na łyżkę nałóż ziemniaki i nabierz zupy.
PROZIAKI (podkarpackie bułeczki do maczania w czymkolwiek a najlepiej w maśle albo śmietanie)
Ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 110-120 ml maślanki/serwatki/zsiadłego mleka
- ½ łyżeczki soli
- płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- Do maczania:
- konfitura lub powidła
- śmietana 18%
- masło
- 1 główka czosnku
Sposób przygotowania:
Ze wszystkich składników zagnieć ciasto. Odstaw pod przykryciem na pół godziny. Podziel ciasto na 4 kawałki i uformuj z nich kulki. Spłaszcz na grubość około 1,5 cm. Piecz na suchej patelni na małym ogniu około 5 min z jednej strony. Możesz upiec placki w piekarniku 15 minut w 200 stopniach. Najlepiej smakują maczane w śmietanie, dżemie, miodzie, roztopionym maśle z czosnkiem.