Pytanie na Śniadanie

Polski drób - risotto z piersią z kurczaka

COQ AU VIN (kogut w winie)

Kogut (mogą być same pałki lub uda)
tymianek
czosnek
olej
boczek wędzony
cebula
grzyby (pieczarki)
wino czerwone półwytrawne
przyprawy (sól, pieprz, ziele, liść bobkowy)

Kurczaka umyj i osusz. Natrzyj solą, pieprzem, tymiankiem i czosnkiem. Zalej winem i wstaw do lodówki na całą noc.  Wyjmij kurczaka z marynaty i oczyść z przypraw. Każdy kawałek mięsa obsmaż na złoto na dobrze rozgrzanym oleju. Cebulę pokrój na grubsze kawałki i zrumień. Pieczarki pokrój na grube plastry i przesmaż. Boczek pokrój na grubsze kawałki i przesmaż. Podsmażonego kurczaka układaj w brytfannie lub garnku, dodaj podsmażone: cebulę, boczek i pieczarki. Wszystko dopraw i zalej gorącą marynatą, w której kurczak się macerował. Przykryj brytfankę i piecz w 160 stopniach 2 godziny. Podawaj z ziemniakami, kaszą albo bagietką

RISOTTO Z PIERSIĄ KURCZAKA

szalotka lub cebula
fenkuł 
por
Ryż arborio
Wino białe wytrawne
oliwa
masło
pomidory suszone woleju
zielony groszek mrożony
włoszczyzna
piersi kurczaka
parmezan lub bursztyn
tymianek

Z ulubionych warzyw ugotuj bulion ok. 2 L. Szalotkę, fenkuł i por pokrój w cienkie plasterki i smaż na oliwie aż się zeszklą. Dodaj do nich ryż i obsmaż chwilę. Dolej szklankę wina i gotuj na małym ogniu mieszając, by ryż się nie przypalił. Zagotuj bulion i dodawaj do ryżu po chochelce, gdy tylko ryż wchłonie płyn. Piersi kurczaka umyj i wysusz, posól i popieprz, natrzyj odrobiną oliwy z czosnkiem i ugotuj na parze (około 10-15 minut). Gdy ryż już będzie aldente dodaj pokrojone w paski , suszone pomidory z zalewy i mrożony zielony groszek, gotuj 2-3 minuty mieszając . Dodaj masło i starty ser. Na sam koniec dodaj pokrojone w paski piersi kurczaka i tymianek. Risotto powinno mieć konsystencję lekko płynną.

Więcej na ten temat