Pytanie na Śniadanie

Gotujemy dla Mistrzyni Olimpijskiej - szybki torcik bananowy

Gotujemy dla Mistrzyni Olimpijskiej! Ulubiony schabowy Anity Włodarczyk

Schabowy

  • 400g schabu odśrodkowego
  • 2 jajka
  • 2 łyżki wody
  • Kostka smalcu
  • 2 szkl bułki tartej
  • 1 szkl mąki
  • Sól, pieprz
  • 2 marchewki
  • 2 ziemniaki
  • Koperek
  • Brokuł
  • Kalafior
  • Masło 100 g

Schab odśrodkowy kroimy na 1 cm plastry i ubijamy tłuczkiem przez podwójnie złożoną folię spożywczą na grubość 3 mm. Jajka roztrzepujemy z wodą i delikatnie pieprzymy. Ubity i pokrojony schab, solimy, pieprzymy i panierujemy w mące, potem w jajku, a następnie w bułce tartej. Wstawiamy patelnię na średni ogień i dodajemy smalec. Przygotowany kotlet kładziemy na patelnię i smażymy na złoty kolor z jednej i drugiej strony.
Podajemy z gotowanymi warzywami

Szybki torcik bananowy

  • Mąka pelnoziarnista 250 g
  • Cukier brązowy 125 g
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Szczypta soli
  • 2 jajka
  • 250g  jogurtu
  • 5 bananów
  • 2 tabliczki białej czekolady
  • 1 szklanka naparu z kawy
  • 1 op. rurek waflowych
  • 50 g kakao
  • 100g roztopionego masła
  • 1 puszka masy kajmakowej
  • 800g sera mascarpone

Składniki suche i mokre mieszamy odzielnie. Następnie łączymy obie masy i  mieszamy do  uzyskania jednolitej lepkiej papki. Dodajemy pokrojone w drobną kostkę 2 banany. Gotową masę przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem pergaminowym, rozsmarowujemy na grubość 1,5 cm i pieczemy w temp.  180 st. przez 20 min.
Gotowe ciasto studzimy i dzielimy na równe 4 kwadraty, masę kajmakową rozrabiamy z mascarpone. Gotowy kwadrat nasączamy kawą i smarujemy masą kajmakową, następnie układamy kolejny kwadrat i postępujemy tak samo. Na końcu wypełniamy masą brzegi, wafle kruszymy i oklejamy drobinami boki tortu, tak aby przykleiły  się do kremu. Na wierzch wykładamy pokrojone w drobną kostkę  banany i posypujemy kakao, tak aby przykryło banany i dekorujemy tartą białą czekoladą.

Więcej na ten temat