Pytanie na Śniadanie

SMAKOŁYKI Z KUREK - jak przygotować kurki

Zapiekanka pasterska z kurkami
  • 400g kurek
  • 1/2 kostki masła
  • 6 łyżek kaszy kukurydzianej
  • 3 cebule
  • 500g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
  • 500g ziemniaków irga irys
  • 200g sera feta
  • 300g sera mozzarella lub goudy
  • 2 jajka
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 szkl soku pomidorowego
  • sól
Ziemniaki obieramy i gotujemy na sypko. Następnie dodajemy 2 jajka i kostkę sera feta, ubijamy na gładką masę. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na patelni na 3 łyżkach oleju rzepakowego i zdejmujemy do miski. Kurki czyścimy zalewając bardzo zimną wodą i zasypując 1/2 szklanki soli. Wszystko mieszamy i gdy woda się uspokoi zdejmujemy łyżką cedzakową kurki, czyścimy z igiełek i przecieramy lekko ręcznikiem papierowym. Rozgrzewamy patelnię z powłoką nieprzywierającą i wrzucamy na nią kurki. Gdy puszczą wodę mieszamy,po 2 minutach czynność powtórzyć. Dodajemy masło i z zeszkloną cebulą dusimy 3-4 min. Zasypujemy natką pietruszki. Mieszamy całość z mięsem mielonym i sokiem pomidorowym, doprawiamy pieprzem i solą (1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki pieprzu). Masę wykładamy na brytfankę wysmarowaną masłem i oprószoną kaszą kukurydzianą i zasypujemy tartym serem. Następnie wykładamy masę ziemniaczaną i rozsmarowujemy tak, aby pokryć całą brytfankę. Zapiekankę pieczemy w 185 st do mocnego zarumienienia. Podajemy z sosem jogurtowym

Sos jogurtowy
  • 200g gęstego pełnotłustego jogurtu
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 starta cukinia na grubych oczkach
  • 1 ząbek czosnku
Jogurt mieszamy z majonezem, tartą cukinią i utartym czosnkiem z szczyptą soli. Gotowy sos odstawiamy na 15 min aby się zmacerował.

Więcej na ten temat