Zapiekanka pasterska z kurkami
- 400g kurek
- 1/2 kostki masła
- 6 łyżek kaszy kukurydzianej
- 3 cebule
- 500g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
- 500g ziemniaków irga irys
- 200g sera feta
- 300g sera mozzarella lub goudy
- 2 jajka
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 szkl soku pomidorowego
- sól
Ziemniaki obieramy i gotujemy na sypko. Następnie dodajemy 2 jajka i kostkę sera feta, ubijamy na gładką masę. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na patelni na 3 łyżkach oleju rzepakowego i zdejmujemy do miski. Kurki czyścimy zalewając bardzo zimną wodą i zasypując 1/2 szklanki soli. Wszystko mieszamy i gdy woda się uspokoi zdejmujemy łyżką cedzakową kurki, czyścimy z igiełek i przecieramy lekko ręcznikiem papierowym. Rozgrzewamy patelnię z powłoką nieprzywierającą i wrzucamy na nią kurki. Gdy puszczą wodę mieszamy,po 2 minutach czynność powtórzyć. Dodajemy masło i z zeszkloną cebulą dusimy 3-4 min. Zasypujemy natką pietruszki. Mieszamy całość z mięsem mielonym i sokiem pomidorowym, doprawiamy pieprzem i solą (1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki pieprzu). Masę wykładamy na brytfankę wysmarowaną masłem i oprószoną kaszą kukurydzianą i zasypujemy tartym serem. Następnie wykładamy masę ziemniaczaną i rozsmarowujemy tak, aby pokryć całą brytfankę. Zapiekankę pieczemy w 185 st do mocnego zarumienienia. Podajemy z sosem jogurtowym
Sos jogurtowy
- 200g gęstego pełnotłustego jogurtu
- 2 łyżki majonezu
- 1 starta cukinia na grubych oczkach
- 1 ząbek czosnku
Jogurt mieszamy z majonezem, tartą cukinią i utartym czosnkiem z szczyptą soli. Gotowy sos odstawiamy na 15 min aby się zmacerował.