Pytanie na Śniadanie

PORA NA PORA - suflet porowy

Pora na pora - przepisy z porem w roli głównej

Kisz porowy
  • 2 kg pora
  • 1 kg ziemniaków
  • 2 placki ciasta francuskiego 
  • 20 jajek
  • 300 ml śmietanki 30%
  • Tymianek 1 łyżka stołowa
  • Sól 1 łyżka płaska
  • Masło 200g
  • Wino białe 300ml
  • Orzechy włoskie 400g
  • Olej rzepakowy 100ml
  • 60g  cukru muscavado
  • 800g mascarpone
  • Czarny pieprz do smaku
  • Sos sojowy jasny do smaku
Orzechy włoskie prażymy w piekarniku ngrzanym do  200st przez 10min. Gorące orzechy mieszamy z cukrem muscavado i odkładamy do wystygnięcia na papier pergaminowy tak aby nie leżały jeden na drugim. Jajka zmiksować ze śmietaną. Pora pokroić i zdusić w maśle i winie z dodatkiem tymianku i przypraw. Ziemniaki ugotować i utłuc, wymieszać z duszonym porem i masą jajeczną. Blaszkę wyłożyć pergaminem i ułożyć placki ciasta francuskiego, zapiec na złoty kolor. Wyrośnięte ciasto francuskie zalać masą porową i zapiec w 160 st 50 min. Gotowy kisz studzimy na wierzch nakładamy z rękawa porcję mascarpone zmiksowanego z czarnym pieprzem i sosem sojowym. Gotowy kisz dekorujemy orzechem. 

Naleśniki porowe zapiekane z serem pleśniowym w sosie tuńczykowym

Ciasto nalesnikowe
  • 2 szk mąki
  • 1 szk mleka
  • 2 pory
  • 3 stołowe łyżki masła
  • 2 jajka
  • Sól do smaku
  • 400g sera lazur lub camebert
  • 3-4 pomidory malinowe
  • 1 op rukoli
Tonata:
  • 1 puszka tuńczyka w oleju
  • 1 op jogurtu bałkańskiego
  • 1 stołowa łyżka majonezu
  • 3 ząbki czosnku
  • Sól, pieprz do smaku
Wszystkie składniki dokładnie miksujemy. Pomidory pozbawiam skóry i kroje w kostkę bez gniazd nasiennych, 1/2 pomidorów mieszam z tartym serem pleśniowym lub w pokrojonym camebertem w drobną kostkę i miksujemy na pastę. Pory siekamy w plasterki i dusimy na maśle 10 min odstawiamy. Mąkę przesiewamy do miski dodajemy mleko, jajka i masę porową dokładnie miksujemy na koniec dodajemy sól i dokładnie mieszamy, odstawiamy na min 30 min. Smażymy cienkie naleśniki. Na naleśnik nakładamy cienką porcję masy serowej zamykam w rożek, smażymy na rumiany kolor na teflonowej patelni, podajemy z sosem tuńczykowym, rukolą i posypujemy pokrojonymi pomidorami
Suflet porowy z majonezem orzechowym i karminadlami
  • 4 jaja
  • 1 żółtko
  • 130g jogurtu naturalnego
  • 130g masła
  • 20g miodu
  • 600g białych pędów pora około 5 szt
  • 1 gałązka rozmarynu
  • skórka otarta z 2 cytryn
  • 200g mąki kukurydzianej i 150g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli 
Pory pokroić w 0,5 cm plastry i zdusić na maśle 10 min
Jaja ubić, dodać jogurt, miód, skórkę z cytryny oraz zduszone ostudzone pory. Wymieszać mąki wraz z proszkiem, sodą, solą. Obie masy połączyć tak aby powstało pulchne ciasto. Całość przełożyć do tortownicy wyłożonej pergaminem. Piec w 180 stopniach 60 min

Karminadle:
  • 500g łopatki wieprzowej mielonej
  • 1 garść posiekanej natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki soli i pieprzu
Mięso wyrabiamy ze wszystkimi składnikami 6-7 min następnie formujemy łyżką stołową dociskając łyżką do miski foremne małe kotlety które układamy na papierze pergaminowym i zapiekamy w 200st 15 min.

Majonez:
  • 4 łyżki stołowe majonezu
  • 1 łyżka czubata masła orzechowego
  • 1/2 strączka chilli
Chilli siekamy i mieszamy z majonezem i masłem orzechowym na gładką masę Gotowy suflet kroimy na plastry i przekładamy porcję sufletu z karminadlem na przemian robiąc mini szaszłyki, podajemy z majonezem orzechowym

Więcej na ten temat