Kompot ze śliwek z anyżem i miodem
Składniki:
- Woda x 1 l
- Anyż x 2 gwiazdki
- Miód gryczany x 200 ml
- Śliwki x 250 g
Całość zagotować i odstawić do ostygnięcia
Knedle ze śliwkami i cynamonem na mące gryczanej
Składniki:
- Ziemniaki x 1 kg
- Mąka gryczana x 200 g
- Mąka ziemniaczana x 100 g
- Jajka x 3 szt.
- Żółtka x 2 szt.
- Śliwki x 500 g
- Migdały x 100 g
- Lawenda x 2 gałązki
- Masło x 100 g
- Cynamon, goździki, przyprawa do piernika
Sposób wykonania :
Ziemniaki obrać i ugotować. Gdy są jeszcze ciepłe przecisnąć przez praskę. Ułożyć na stolnicy i zrobić zagłębienie. Dodać mąkę, przyprawy i jajka, całość masy dokładnie wymieszać. Uformować w rulon i kroić mniejsze kawałki. Ze śliwki wykroić pestkę, nasmarować cynamonem i cukrem środek po czym włożyć całego migdała. Zwinąć knedle i gotować w osolonej wodzie około 3-4 minut do wypłynięcia. Na patelni rozpuścić masło, dodaj lawendę i ugotowane knedle. Całość wyłożyć na miskę i posypać cukrem pudrem.
Knedle ze śliwkami w sosie waniliowym
Składniki:
- Ziemniaki x 1 kg
- Mąka pszenna x 200 g
- Mąka ziemniaczana x 100 g
- Jajka x 3 szt.
- Żółtka x 2 szt.
- Śliwki x 500 g
- Śmietana x 500 ml
- Jajka x 5 szt.
- Wanilia x 1 laska
- Cukier biały x 200 g
- Cytryna x 1 szt.
Ziemniaki obrać i ugotować. Gdy są jeszcze ciepłe przecisnąć przez praskę. Ułożyć na stolnicy i zrobić zagłębienie. Dodać mąkę i jajka, całość masy dokładnie wymieszać. Uformować w rulon i kroić mniejsze kawałki. Ze śliwki wykroić pestkę i przekroić na pół. Zwinąć knedle i gotować w osolonej wodzie około 3-4 minut do wypłynięcia. Śmietanę, wanilię, jajka i cukier podgrzewać w kąpieli wodnej aż sos zgęstnieje, na koniec dodać startą skórkę z cytryny.
Śliwki w syropie
- Śliwka węgierka x 4 szt.
- Skórka z cytryny x 1 szt.
- Woda 200 ml
- Cukier x 100 g
- Laska wanilii x 1 szt.
- Gożdzik x 4 szt.
Obierz śliwki i pokrój na ćwiartki, odstaw do miski. Wodę, cukier, skórkę z cytryny, goździki i wanilię włóż do garnka i zagotuj. Gdy cukier się rozpuści przelej syrop do śliwek i wymieszaj.