Pytanie na Śniadanie

Kuchnia "pora na pomidora" - marchewkowy pasztet

CZERWONY – KREM Z PIECZONEJ PAPRYKI I POMIDORÓW
Czas przygotowania: 30 minut + 90 minut pieczenia
  • 2 czerwone papryki
  • 1 kg bardzo dojrzałych pomidorów różnych odmian
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka kremu balsamicznego
  • 3 ząbki czosnku w skorupkach
  • 4 gałązki tymianku
  • 1 cebula
  • 4 łyżki koziego twarożku do podania
  • sól
  • świeżo mielony, czarny pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 
Paprykę umyj, osusz i piecz w piekarniku rozgrzanym do 220°C aż skórka warzyw będzie czarna, będzie to trwało ok. 30 minut. Przełóż do szczelnego pojemnika albo torby foliowej, a gdy papryki ostygną obierz je i usuń gniazda nasienne.
Pomidory opłucz, podziel na ćwiartki i ułóż na blasze. Skrop je 3 łyżkami oleju rzepakowego, łyżką kremu balsamicznego, oprósz solą. Między pomidorami ułóż czosnek i 4 gałązki tymianku i wstaw blachę do piekarnika rozgrzanego do 160°C. Piecz 90 minut. Po upieczeniu wyjmij i wyrzuć gałązki tymianku.
Kiedy pomidory kończą się piec na łyżce oleju rzepakowego zeszklij posiekaną cebulę. Dodaj paprykę oraz upieczone pomidory, razem z sokiem, który powstał w trakcie pieczenia. Z łupinek wyciśnij też upieczony czosnek. Zalej wszystko 1 l wody i zagotuj. Gotuj na wolnym ogniu ok. 10 minut. Zmiksuj zupę na krem i przetrzyj przez sito, by pozbyć się pomidorowych skórek. Dopraw zupę solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Podawaj z grzankami lub łyżką koziego twarożku.
 
NIEBIESKI, FIOLETOWY – śliwki i winogrona zapiekane pod orzechową kruszonką
SKŁADNIKI
  • 200 g śliwek
  • 200 g czerwonych winogron
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka płatków owsianych górskich
  • 125 g masła
  • szczypta soli
  • 4 łyżki polskiego miodu
  • 1 łyżka zimnej wody
  • szczypta solI
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Mąkę, płatki, miód i sól wymieszaj. Zostaw łyżkę cukru do owoców. Do miski z suchymi składnikami dodaj masło i rozetrzyj je palcami, aż ciasto zacznie formować się w grudki. Skrop je wodą i zagnieć raz jeszcze. Zawiń w folię i wstaw do zamrażalnika na 10 minut.
Owoce umyj, śliwki wypestkuj i pokrój w kostkę. Winogrona oderwij od gałązek. Wymieszaj owoce z posiekanymi igiełkami rozmarynu. Przełóż owoce do żaroodpornej formy o wymiarach 10x10 cm lub do pojedynczych ramekinów. Na wierzchu wyłóż kruszonkę, zostawiając gdzieniegdzie większe grudki ciasta. Pamiętaj, żeby nie dociskać kruszonki do owoców, ciasto ma tworzyć luźną nieregularną strukturę. Wstaw formę do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piecz około 30 minut na złotobrązowy kolor. Podawaj z gęstym jogurtem naturalnym. 
POMARAŃCZOWY – Marchewkowy pasztet z fasolą
Czas przygotowania: 20 minut + 45 minut pieczenia
SKŁADNIKI
  • 2 puszki białej fasoli
  • 4 marchewki
  • 4 łyżki oleju rzepakowego+ do nasmarowania
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry
  • 1 łyżeczka ziaren kuminu
  • 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • ½ szklanki płatków owsianych
  • 2 jajka
  • bułka tarta do posypania
  • sól
PRZYGOTOWANIE
Rozgrzej piekarnik do 180°C (160°C termoobieg).
Fasolę wypłucz na sicie. Marchewki obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Na zimny olej wrzuć pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz starty czosnek, posyp solą i podgrzej na wolnym ogniu. Smaż powoli przez około 10 minut, aż cebula i czosnek się zeszklą. Kolendrę i kumin upraż na suchej patelni i utrzyj w moździerzu, dodaj do cebuli razem z papryką i podsmaż przez 2 minuty. Dodaj startą marchew, przecier pomidorowy i trochę soli, dokładnie wymieszaj. Duś pod przykryciem przez 5–10 minut.
Fasolę zmiksuj blenderem z płatkami i jakami. Masę wymieszaj z duszonymi warzywami, dopraw do smaku solą i przelej do nasmarowanej olejem i obsypanej bułką tartą keksówki lub do mniejszych jednorazowych foremek. Piecz przez 40–45 minut, tak by pasztet od góry był przyrumieniony. Od razu wyjmij z piekarnika i wystudź na kratce. 
Więcej na ten temat