Pytanie na Śniadanie

Chińska kuchnia Izy Zwierzyńskiej - domowe tofu

Chińskie smakołyki aktorki i podróżniczki Izy Zwierzyńskiej, która niedawno wróciła z Państwa Środka.

Domowe tofu
Składniki:
  • Kawałek świeżego tofu, najlepiej niepaczkowanego kupionego np na azjatyckim bazarze, ale jeśli nie będziecie mogli takiego znaleźć paczkowany jest łatwo dostępny w hipermarketach.
  • Olej słonecznikowy
  • 2 ząbki czosnku pokrojonego w plasterki
  • 2 mini papryczki chilli
  • kilka łodyg selera naciowego
  • ryż jaśminowy (nie z torebki)
sos:
  • jasny sos sojowy
  • ciemny sos sojowy
  • szczypta przyprawy 5 smaków (ta z poprzedniego przepisu)
  • ok pół łyżeczki cukru
Przygotować sos łącząc składniki w miseczce. 
Ryż ugotować według przepisu. Najlepiej kupić ryż jaśminowy, nie w torebkach. Ugotowany powinien mieć zwartą, kleistą konsystencję. 
Tofu pokroić na kwadratowe kawałki wielkości ok 3cm x 3 I usmażyć na głębszym oleju. Smażyć przez kilka minut a gdy zmieni kolor na zrumieniony, przewrócić na drugą stronę. Łodygi selera umyć I odciąć z obu stron, pokroić na 3 kawałki. 
Papryczkę, czosnek I selera naciowego wrzucić na rozgrzany na patelni olej, po chwili dodać tofu, a zaraz potem wlać wcześniej przygotowany sos. Zamieszać I dolać odrobinę zimnej wody. Smażymy przez chwilę, by składniki się połączyły I sos wniknął w tofu. Gdyby danie będzie gotowe przekładamy wszystko do jednej miski a obok w małych miseczkach podajemy ryż. Można też podać go w 1 misie. I jemy oczywiście pałeczkami!
Chińskie pierożki
Składniki na ciasto:
  • Woda
  • Mąka (najlepiej typ 480)
  • Sól 
Składniki na farsz:
  • Kilka grzybów shitake namoczonych w wodzie, najlepiej dzień wcześniej
  • Ok 0,5kg mrożonych lub świeżych, surowych (szarych) krewetek
  • Opcjonalnie mięso np wieprzowina zmielona
  • Kilka łodyg selera naciowego rozdrobnionego w blenderze
  • Kilka liści kapusty pekińskiej, również rozdrobnionej
  • Kawałek imbiru pociętego w paseczki
  • Ok pół kieliszka wódki
  • Olej słonecznikowy 
  • Sos sojowy jasny
  • Przyprawa 5 smaków -3/4 łyżeczki (dostępna w sklepach azjatyckich, lub sproszkowany mix: goździki, biały pieprz, anyż, kminek/ koper włoski, cynamon)
  • woda (ok pół szklanki) z łyżką mąki ziemniaczanej
Sosy:
* papryczkę chili suszoną zalać olejem słonecznikowym zdjętym z ognia gdy zacznie parować
** sos sojowy jasny, olej sezamowy ciemny, ocet ryżowy, pokrojona w kawałeczki papryczka chili świeża, szczypta przyprawy 5 smaków, 2 ząbki czosnku wyciśniętego przez praskę, kilka listków kolendry
Przygotować ciasto na pierogi z mąki, wody i soli – „na oko”. Stopniowo dolewać wodę do mąki by móc wyrobić ciasto. Powinno być raczej gęste i zwarte. Ostawić pod wilgotną ściereczką na min. 30 min, a w między czasie zrobić farsz. 
Grzyby shitake pokroić w kawałki i rozdrobnić w blenderze. Krewetki umyć, obrać, usunąć ogonki i głowę – jeśli kupicie świeże. Przełożyć do blendera, dodać imbir i 3 łyżki z miski wody z mąką ziemniaczaną, zmiksować na gładką pastę. Do rozdrobnionej kapusty pekińskiej dodać szczyptę soli, żeby puściła soki. Po chwili odcisnąć powstałą wodę i wylać ją. Wszystkie składniki połączyć ze sobą w misce. Dodać olej słonecznikowy, wódkę (by usunąć nieprzyjemną woń owoców morza), przyprawę i polać sosem sojowym. Dokładnie wymieszać. Ciasto wyjąć z misy i uformować małe wałeczki w dłoniach. Wyrolować na stolnicy podsypanej mąką. Pokroić na kawałki wielkości średniego kopytka i z każdej strony obsypać mąką. „Kopytka” rozwałkować na okrągłe placuszki cały czas obracając placuszek w dłoniach. Nadziewać okrągłe placuszki łyżeczką farszu i starannie zlepiać. Gotowanie: doprowadzić wodę do wrzenia, powoli wkładać pierożki, gdy wypłyną dolać 1 szklankę zimnej wody, by woda przestała wrzeć, kiedy znowu zacznie wrzeć dolać kolejny raz zimną wodę i kolejny. Po 3 dolewkach zimnej wody, gdy woda znowu zacznie wrzeć pierożki są gotowe i można wykładać je na talerz.
Podawać z dwoma sosami.
Więcej na ten temat