ŚNIADANIOWY OMLET Z WEDZONYM PSTRĄGIEM I JOGURTEM NATURALNYM GĘSTYM
- 2 jajka
- 2 łyżki drobno posiekanego koperku
- 1 mała szalotka
- garść rukwi wodnej
- 1 łyżka miękkiego sera koziego
- Jogurt naturalny gęsty Bakoma (3 łyżki)
- 100g wędzonego pstrąga w plastrach
- masło klarowane do smażenia
- sól, pieprz
Jajka roztrzepać z solą, pieprzem i 1 łyżką koperku. Na małej patelni rozgrzać masło i podsmażyć pokrojoną w drobną kosteczkę szalotkę. Wlać masę jajeczną. W miseczce połączyć jogurt naturalny gęsty z serkiem kozim, resztą koperku, solą i pieprzem. Kiedy masa zacznie się ścinać przerzucić omlet na drugą stronę, ułożyć plastry pstrąga, polać jogurtem z serkiem i posypać listkami rukwi. Zwinąć i podawać na śniadanie
NALEŚNIKI GRYCZANE
- 100g maki gryczanej
- 2 jajka
- Jogurt naturalny gęsty Bakoma
- masło klarowane do smażenia
Wszystkie składniki na naleśniki zmiksować. Smażyć na maśle klarowanym .
LETNIA SAŁATKA JOGURTOWA W NALEŚNIKU GRYCZANYM
- 1 awokado
- cytryna
- szalotka
- pół puszki ciecierzycy
- 1 ogórek
- 100g greckiego sera Feta
- pół pęczka kolendry
- garść liści szpinaku
- szczypta płatków chilli
- sól, pieprz
- szczypta cynamonu
- jogurt naturalny gęsty Bakoma
- 6 naleśników gryczanych
Skropione sokiem z cytryny awokado, ogórka, ser feta pokroić w kostkę. Szalotkę drobno posiekać. Wymieszać z ciecierzycą, jogurtem, siekaną kolendrą i przyprawami. Sałatkę zawinąć w naleśniki.