Pytanie na Śniadanie

Lekka kuchnia na wakacje - omlet z wędzonym pstrągiem

ŚNIADANIOWY OMLET Z WEDZONYM PSTRĄGIEM I JOGURTEM NATURALNYM GĘSTYM

  • 2 jajka
  • 2 łyżki drobno posiekanego koperku
  • 1 mała szalotka
  • garść rukwi wodnej
  • 1 łyżka miękkiego sera koziego
  • Jogurt naturalny gęsty Bakoma (3 łyżki)
  • 100g wędzonego pstrąga w plastrach
  • masło klarowane do smażenia
  • sól, pieprz

Jajka roztrzepać z solą, pieprzem i 1 łyżką koperku. Na małej patelni rozgrzać masło i podsmażyć pokrojoną w drobną kosteczkę szalotkę. Wlać masę jajeczną. W miseczce połączyć jogurt naturalny gęsty z serkiem kozim, resztą koperku, solą i pieprzem. Kiedy masa zacznie się ścinać przerzucić omlet na drugą stronę, ułożyć plastry pstrąga, polać jogurtem z serkiem i posypać listkami rukwi. Zwinąć i podawać na śniadanie

NALEŚNIKI GRYCZANE

  • 100g maki gryczanej
  • 2 jajka
  • Jogurt naturalny gęsty Bakoma
  • masło klarowane do smażenia

Wszystkie składniki na naleśniki zmiksować. Smażyć na maśle klarowanym .

LETNIA SAŁATKA JOGURTOWA W NALEŚNIKU GRYCZANYM

  • 1 awokado
  • cytryna
  • szalotka
  • pół puszki ciecierzycy
  • 1 ogórek
  • 100g greckiego sera Feta
  • pół pęczka kolendry
  • garść liści szpinaku
  • szczypta płatków chilli
  • sól, pieprz
  • szczypta cynamonu
  • jogurt naturalny gęsty Bakoma
  • 6 naleśników gryczanych

Skropione sokiem z cytryny awokado, ogórka, ser feta pokroić w kostkę. Szalotkę drobno posiekać. Wymieszać z ciecierzycą, jogurtem, siekaną kolendrą i przyprawami. Sałatkę zawinąć w naleśniki. 

Więcej na ten temat