Cebularz:
Farsz:
- 5 dorodnych cebul czosnkowych
- 3 łyżki maku
- 5 łyżek oleju
- 2 szczypty soli
Cebulę kroimy w kostkę i solimy mieszamy i wrzucamy na suchą rozgrzaną patelnie. Nie mieszając grillujemy cebulę 4 min następnie mieszamy i dodajemy olej smażymy nie mieszając kolejne 4 min następnie mieszamy i dodajemy mak całość mieszając dusimy 10min na wolnym ogniu.
Ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej plus 1/2
- 1,5 szklanki wody
- 50 g świeżych drożdży
- 1 płaska łyżka soli
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka cukru
- 1/3 szk oliwy
- 2 łyżki ziaren sezamu
- 2 jajka
- 1 żótko
Wodę podgrzewamy tak aby swobodnie można było włożyć palec dodajemy drożdże i cukier mieszamy i zasypujemy z góry mąką aby powstał mączny kożuch, odstawiamy na 15 min w ciepłe miejsce Mąkę przesiewamy, odsypujemy 1/3 do drugiej miski a do pozostałej dodajemy sól i pracujący rozczyn wyrabiamy ciasto, gdy powstanie lepka kleista zawiesina dodajemy oliwę i dwa jajka oraz 2 łyżki cukru pudru wyrabiamy ponownie po 2 min dodajemy resztę mąki całość wyrabiamy na elastyczny, ciasto, lekko może się lepić do ręki. Gotowe ciasto przekładamy do miski lekko opruszonej mąką i przykrywamy natłuszczoną folią. Ciasto na cebularz zostawiam do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość wtedy przerabiamy je ponownie 1-2 min i dzielimy na 8. Gotowe placki o średnicy 13 cm i grubości 1 cm układamy na papierze pergaminowym i smarujemy rozmąconym jajkiem, posypujemy farszem cebulowym, odstawiamy na 10 min pieczemy około 12/15 minut w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni.
Sos czosnkowy:
- 300g jogurtu bałkańskiego
- 2 łyżki stołowe majonezu
- 1/2 pęczku dymki
- 1 ząbek czosnku
- Sól, pieprz do smaku
Dymkę siekamy i ucieramy z czosnkiem i solą następnie mieszamy z majonezem i jogurtem. Podajemy do cebularzy
Konfitura cebulowa
- 5 dorodnych cebul cukrowych
- 3 łyżki masła
- 5 łyżek oleju
- 2 szczypty soli
- 1 szklanka białego wina
- 4 łyżki stołowe cukru brązowego
- 1 gałązka rozmarynu
- 4 łyżki octu winnego
Cebulę kroimy w pióra, solimy mieszamy i wrzucamy na suchą rozgrzaną patelnie. Nie mieszając grillujemy cebulę 4 min następnie mieszamy i dodajemy rozmaryn, olej smażymy nie mieszając kolejne 4 min następnie mieszamy i dodajemy masło, wino i cukier, całość dusimy do odparowania na wolnym ogniu, gdy wino odparuje dodajemy ocet i sól mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia.
Zapiekanka
- 500g mielonego mięsa z indyka
- 500g ziemniaków
- 1 pęczek dymki
- 5 jajek
- 400g sera homogenizowanego naturalnego
- 300g sera mozzarella
- Sól, pieprz, oregano do smaku
1/2 pęczka Dymki siekamy i mieszamy z serem homogenizowanym i jajkami, dodajemy stołową łyżkę soli. Ziemniaki kroimy w cienkie plastry, pieprzymy. Mięso wyrabiamy z łyżeczką oregano i pozostałą posiekaną dymką następnie dodajemy 1/2 masy serowo jajecznej. Do brytfanki wyłożonej pergaminem układamy plastry ziemniaków i zalewamy je pozostałą masą serową na wierzch wykładamy madę mięsną.
Całość pieczemy w 160st 45 min następnie wyjmujemy i posypujemy tartą mozzarellą i zapiekamy do zrumienienia w 180st.