Pieczona fasolka z boczkiem
- 500 g fasolki szparagowej żółtej
- 300 g boczku wędzonego w plastrach
- 3 ząbki czosnku
- 1 pęczek natki
- 1/3 szkl. bulionu
- 4 łyżki oliwy
- papier pergaminowy
- 100 g parmezanu
Fasolkę myjemy i przycinamy końce. Następnie gotujemy 8-10 min. Odsączamy i dzielimy w pęczki po 10 szt.. Każdy pęczek okręcamy plastrami boczku i układamy ściśle w brytfance na papierze pergaminowym
Natkę, czosnek miksujemy razem z bulionem i oliwą następnie polewamy i zapiekamy w 200 st przez 15 min. Na koniec posypujemy parmezanem.
Chłodnik z zielonej fasolki szparagowej z pistacjami
- 200 g pistacji
- 500 g fasolki szparagowej zielonej
- 1,5 l wody
- 2-3 ziemniaki
- 1 wędzona pierś z kurczaka
- 1 pietruszka
- 2,5 l wody
- 1 płaska łyżka soli morskiej
- 1 ząbek czosnku
- sok z 1 cytryny
- 2 żółtka
- 200 g sera topionego gouda
- 1/2 pęczku koperku
Pistacje łuskamy. Zieloną fasolkę gotujemy we wrzątku 8 min. Cedzimy i przelewamy zimną wodą. Kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy na odrobinie oleju razem z pokrojonymi warzywami oprócz fasolki. Zalewamy wodą, lekko pieprzymy i dodajemy sos sojowy. Gotujemy 20 min. Zupę zdejmujemy z ognia na 10 min, następnie dodajemy czosnek, sok z cytryny,ser topiony i ugotowaną pokrojoną w kostkę fasolkę. Wszystko dokładnie miksujemy. Chłodzimy. Podajemy z łyżką kwaśnej śmietany i pokruszonymi pistacjami wymieszanymi z posiekanym koperkiem
Placek kukurydziany z wędzonym łososiem i dipem z fasolki szparagowej
- 12 łyżek mąki kukurydzianej
- 400 g jogurtu naturalnego
- 1 płaska łyżeczka soli
- 6 jajek
- 200 g tartego sera żółtego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 3 łyżeczki proszku do p.
- 1 op rukoli
Ser trzemy na drobnych oczkach i mieszamy z mąką ziemniaczaną.
Wszystkie składniki miksujemy. Masę mieszamy z tartym serem.
Ciasto wlewamy do tortownicy wyłożonej papierem pergaminowy. Pieczemy w temp. 180 stopni przez około 30 minut.
Sos:
- 2 łyżki stołowe majonezu
- 1 op jogurtu bałkańskiego
- 200 g ugotowanej fasolki szparagowej
- 1 strączek chilli
- 1 pęczek kolendry
- 1 ząbek czosnku
Jogurt mieszamy z majonezem. Fasolkę miksujemy z kolendrą, czosnkiem i chilli na gładką masę. Obie masy łączymy i doprawiamy solą. Podajemy z plackiem kukurydzianym i wędzonym łososiem