KOKTAJL MALINOWO-BURACZANY
ILOŚĆ PORCJI: 2
CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 minut
SKŁADNIKI:
- 2 upieczone w skórce buraki
- 1 pęczek natki pietruszki
- 3 szklanki malin
- 1 szklanka schłodzonej maślanki, kefiru lub jogurtu naturalnego
PRZYGOTOWANIE:
Burak obierz i przełóż do blendera razem z pozostałymi składnikami. Zostaw pół szklanki malin do dekoracji. Zmiksuj na gładki koktajl. Podawaj solo lub w miseczce posypany prażonymi płatkami i orzechami i pozostałymi malinami.
KOKTAJL Z CZERWONEJ KAPUSTY Z BORÓWKAMI
ILOŚĆ PORCJI: 2
CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 minut
SKŁADNIKI:
- 50 g czerwonej kapusty
- 2 dojrzałe brzoskwinie
- 1 szklanka borówki
- 1 szklanka porzeczek
- 1 szklanka schłodzonej maślanki, kefiru lub jogurtu naturalnego
PRZYGOTOWANIE:
Kapustę pokrój w cienkie paseczki. Brzoskwinie umyj i usuń pestki. Przełóż kapustę i brzoskwinie do blendera razem z pozostałymi składnikami. Zmiksuj całość na gładki koktajl.
ŁAGODNE LATTE DYNIOWE
ILOŚĆ PORCJI: 2
CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 minut
SKŁADNIKI:
- 100 g surowej dyni
- 400 ml mleka + 150 ml do spienienia
- szczypta mielonego cynamonu
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki kawy zbożowej
PRZYGOTOWANIE:
Dynię pokrój na małe kawałeczki i zagotuj z mlekiem i cynamonem. Gotuj na wolnym ogniu aż dynia zmięknie. Lekko przestudź i zmiksuj na gładko z miodem. Rozlej do szklanek. Spień pozostałe mleko rozłóż pianę do przygotowanych latte. Następnie wymieszaj kawę ze 100 ml gorącej wody i wlej ją po połowie do kubków cienkim strumieniem, by kawa utworzyła ładną warstwę, tuż pod pianką. Podawaj od razu.
SAŁATKA Z BRZOSKWINIAMI, CZEREŚNIAMI I POMIDORAMI
ILOŚĆ PORCJI: 4
CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 minut
SKŁADNIKI:
- pomidory różnych kształtów i kolorów (1 malinowy, 1 żółty, 1 garść koktajlowych)
- 1 szklanka czereśni
- 2 brzoskwinie
- 3 łyżki oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia
- 1 czerwona cebula
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 1 pęczek bazylii
- sól
- świeżo mielony czarny pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Pomidory i owoce umyj i osusz. Większe pomidory pokrój w plastry, pomidorki koktajlowe podziel na połówki. Czereśnie podziel na polówki, usuń pestki. Dodaj do pomidorów. Posyp warzywa sola i pieprzem.
Brzoskwinie podziel na ćwiartki, wyjmij pestki i wymieszaj z łyżką oleju sola i pieprzem.
Cebulę obierz i pokrój w półplasterki. Wrzuć warzywo do wody z lodem na kilka minut, by straciło ostrość.
Pomidory i czereśnie wymieszaj z olejem i octem, rozłóż na półmisku. Na wierzchu rozłóż kawałki grillowanej brzoskwini i plasterki cebuli. Rozłóż tez listki bazylii.