Pytanie na Śniadanie

KOKTAJLE WYPEŁNIONE ZDROWIEM - latte dyniowe

KOKTAJL MALINOWO-BURACZANY

ILOŚĆ PORCJI: 2
CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 minut
SKŁADNIKI:
  • 2 upieczone w skórce buraki
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 3 szklanki malin
  • 1 szklanka schłodzonej maślanki, kefiru lub jogurtu naturalnego
PRZYGOTOWANIE:
Burak obierz i przełóż do blendera razem z pozostałymi składnikami. Zostaw pół szklanki malin do dekoracji. Zmiksuj na gładki koktajl. Podawaj solo lub w miseczce posypany prażonymi płatkami i orzechami i pozostałymi malinami.

KOKTAJL Z CZERWONEJ KAPUSTY Z BORÓWKAMI

ILOŚĆ PORCJI: 2
CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 minut
SKŁADNIKI:
  • 50 g czerwonej kapusty
  • 2 dojrzałe brzoskwinie
  • 1 szklanka borówki
  • 1 szklanka porzeczek
  • 1 szklanka schłodzonej maślanki, kefiru lub jogurtu naturalnego
PRZYGOTOWANIE:
Kapustę pokrój w cienkie paseczki. Brzoskwinie umyj i usuń pestki. Przełóż kapustę i brzoskwinie do blendera razem z pozostałymi składnikami. Zmiksuj całość na gładki koktajl.

ŁAGODNE LATTE DYNIOWE

ILOŚĆ PORCJI: 2
CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 minut
SKŁADNIKI:
  • 100 g surowej dyni
  • 400 ml mleka + 150 ml do spienienia
  • szczypta mielonego cynamonu
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki kawy zbożowej
PRZYGOTOWANIE:
Dynię pokrój na małe kawałeczki i zagotuj z mlekiem i cynamonem. Gotuj na wolnym ogniu aż dynia zmięknie. Lekko przestudź i zmiksuj na gładko z miodem. Rozlej do szklanek. Spień pozostałe mleko rozłóż pianę do przygotowanych latte. Następnie wymieszaj kawę ze 100 ml gorącej wody i wlej ją po połowie do kubków cienkim strumieniem, by kawa utworzyła ładną warstwę, tuż pod pianką. Podawaj od razu.

SAŁATKA Z BRZOSKWINIAMI, CZEREŚNIAMI I POMIDORAMI

ILOŚĆ PORCJI: 4
CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 minut
SKŁADNIKI:
  • pomidory różnych kształtów i kolorów (1 malinowy, 1 żółty, 1 garść koktajlowych)
  • 1 szklanka czereśni
  • 2 brzoskwinie
  • 3 łyżki oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia
  • 1 czerwona cebula
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 1 pęczek bazylii
  • sól
  • świeżo mielony czarny pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Pomidory i owoce umyj i osusz. Większe pomidory pokrój w plastry, pomidorki koktajlowe podziel na połówki. Czereśnie podziel na polówki, usuń pestki. Dodaj do pomidorów. Posyp warzywa sola i pieprzem.
Brzoskwinie podziel na ćwiartki, wyjmij pestki i wymieszaj z łyżką oleju sola i pieprzem.
Cebulę obierz i pokrój w półplasterki. Wrzuć warzywo do wody z lodem na kilka minut, by straciło ostrość.
Pomidory i czereśnie wymieszaj z olejem i octem, rozłóż na półmisku. Na wierzchu rozłóż kawałki grillowanej brzoskwini i plasterki cebuli. Rozłóż tez listki bazylii.
Więcej na ten temat