Z wiśniami z czerwonym winie i miodzie
- 0,5 kg wiśni
- Szklanka czerwonego wina
- 3 łyżki miodu
- Laska cynamonu
- ½ kostki masła
- 250 g mąki
- 150 ml wody
Zagnieć elastyczne ciasto z mąki i gorącej wody. Odstaw przykryte, niech ostygnie.
Wydrąż wiśnie. Zagotuj pół szklanki wina i dodaj miód i laskę cynamonu. Gdy zrobi się gęsty syrop, zalej nim wiśnie, niech trochę w nim poleżą.
Gdy ciasto odpocznie, oprósz blat mąką i rozwałkuj je na cienki placek. Powycinaj kółka i na środek nałóż po 2-3 wiśnie. Złącz brzegi ulubionym stylem i ugotuj w lekko osolonej wodzie na małym ogniu.
Na patelni rozpuść masło. Gdy zacznie skwierczeć zamieszaj. Kiedy ucichnie przelej do miseczki.
Polej masłem gotowe pierogi.
Z jagodami pieczone w piecu
- 0,5 kg jagód
- Cukier
- Mięta
- 500 g mąki
- 300 ml mleka
- Jajo
- Drożdże 1 saszetka
- Śmietana lub jogurt
Z mąki, mleka, żółtka i drożdży z 2 łyżkami cukru i łyżeczką soli zagnieć zwarte elastyczne ciasto. Przykryj i odstaw do wyrośnięcia na 2 godziny.
Jagody umyj i porządnie wysusz. Oprósz delikatnie mąką i cukrem.
Miętę drobno posiekaj i dodaj do jagód.
Wyrośnięte ciasto rozwałkuj i wytnij duże kółka. Na środek nałóż jagody i uformuj zgrabne pierogi.
Na blachę połóż papier do pieczenia i ułóż na nim pierogi, przykryj i odstaw na 15 minut do wyrośnięcia. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, grzanie góra/dół.
Pierogi posmaruj białkiem i wstaw na 15 minut do piekarnika.
Do miseczki nałóż śmietanę i maczaj w niej upieczone lekko przestygnięte pierogi.