Żółta łódź podwodna do góry dnem
- bagietka na zakwasie
- pomidory świeże bawole serca
- bazylia
- oliwa
- cebula
- masło klarowane
- kurki
- pieprz
- sól
- ser bursztyn
Pomidory pokrój i przesmaż na patelni na dużym ogniu, gdy staną się gęstą papką dopraw odrobiną cukru, zdejmij z patelni i wymieszaj z posiekana bazylią. Zrumień z odrobiną soli posiekaną w półksiężyce cebulę na odrobinie oliwy. Kurki opłucz z piachu i resztek leśnych i dokładnie wysusz. Przesmaż je na klarowanym maśle, na koniec lekko posól, popieprz i dopraw gałka muszkatołową. Bagietkę przekrój wzdłuż na pół. Nałóż cebulę, potem kurki na nie zetrzyj ser i wstaw do piekarnika z termo obiegiem na kilka minut aż ser się rozpuści. Zamiast ketchupu polej pomidorami z bazylią.
Tosty z pieczarkami i serem szynką parmeńską lub boczkiem i konfiturą gruszkowo żurawinową
- chleb żytni na zakwasie z formy
- masło klarowane
- pieczarki świeże
- oliwa
- cebula
- gruszka
- żurawiny
- ser koryciński
- tymianek
- szynka parmeńska lub boczek w plasterkach
Cebulę zeszklij na odrobinie oliwy, dodaj pokrojoną gruszkę i garść żurawin. Duś przez kilka minut aż owoce się rozpadną. Pieczarki obierz i pokrój na dość grube plasterki i przesmaż na odrobinie masła klarowanego, tak żeby lekko zmiękły. Szynkę lub boczek przyrumień na suchej patelni. Kromki chleba zrumień z jednej strony. Górną posmaruj konfiturą na zrumienionej stronie a na drugą połóż szynkę i pieczarki. Na grzybach ułóż plasterki sera, posyp tymiankiem i przykryj posmarowaną konfiturą kromką. Tost wstaw do piekarnika na 5-10 minut, niech ser się rozpuści a chleb przyrumieni. Możesz podpiec ją też na patelni na średnim ogniu z dwóch stron.
Zapiekana cukinia z kaszą gryczaną kozim serem i kiełbaskami
- cukinia
- cebula
- oliwa lub olej rzepakowy
- kasza gryczana nie palona
- kozi ser rolada
- kiełbaski jagnięce
- oregano
- kolendra świeża
- olej rzepakowy
Kaszę gryczaną opłucz i podpraż na suchej patelni, gdy wyschnie wsyp ją do gotującej się osolonej wody. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu około 10 minut. Z czystej cukinii wydrąż łyżką środek. Na oliwie przesmaż pokrojoną drobno cebulę, dodaj pokrojoną kiełbaskę i smaż. Gdy kiełbasa się przyrumieni dodaj kaszę i oregano, dokładnie wymieszaj. Spróbuj i dopraw. Kasze z mięsem nałóż do wydrążonych cukinii, na wierzchu połóż plasterki sera i piecz w piekarniku bez termo obiegu w 180 stopniach około 20 minut.