Pytanie na Śniadanie

ZAPIEKANKI – SMACZNIE, TANIO I Z POMYSŁEM - zapiekanka z cukinii

Żółta łódź podwodna  do góry dnem
  • bagietka na zakwasie
  • pomidory świeże bawole serca
  • bazylia
  • oliwa
  • cebula
  • masło klarowane
  • kurki
  • pieprz
  • sól
  • ser bursztyn
Pomidory pokrój i przesmaż na patelni na dużym ogniu, gdy staną się gęstą papką dopraw odrobiną cukru, zdejmij z patelni i wymieszaj z posiekana bazylią. Zrumień z odrobiną soli posiekaną w półksiężyce cebulę na odrobinie oliwy. Kurki opłucz z piachu i resztek leśnych i dokładnie wysusz. Przesmaż je na klarowanym maśle, na koniec lekko posól, popieprz i dopraw gałka muszkatołową. Bagietkę przekrój wzdłuż na pół. Nałóż cebulę, potem kurki na nie zetrzyj ser i wstaw do piekarnika z termo obiegiem na kilka minut aż ser się rozpuści. Zamiast ketchupu polej pomidorami z bazylią.

Tosty z pieczarkami i serem szynką parmeńską lub boczkiem i konfiturą gruszkowo żurawinową
  • chleb żytni na zakwasie z formy
  • masło klarowane
  • pieczarki świeże
  • oliwa
  • cebula
  • gruszka
  • żurawiny
  • ser koryciński
  • tymianek
  • szynka parmeńska lub boczek w plasterkach
Cebulę zeszklij na odrobinie oliwy, dodaj pokrojoną gruszkę i garść żurawin. Duś przez kilka minut aż owoce się rozpadną. Pieczarki obierz i pokrój na dość grube plasterki i przesmaż na odrobinie masła klarowanego, tak żeby lekko zmiękły. Szynkę lub boczek przyrumień  na suchej patelni. Kromki chleba zrumień z jednej strony. Górną posmaruj konfiturą na zrumienionej stronie a na drugą połóż szynkę i pieczarki. Na grzybach ułóż plasterki sera, posyp tymiankiem i przykryj posmarowaną konfiturą kromką. Tost wstaw do piekarnika na 5-10 minut, niech ser się rozpuści a chleb przyrumieni. Możesz podpiec ją też na patelni na średnim ogniu z dwóch stron.

Zapiekana cukinia z kaszą gryczaną kozim serem i kiełbaskami 
  • cukinia
  • cebula
  • oliwa lub olej rzepakowy
  • kasza gryczana nie palona
  • kozi ser rolada
  • kiełbaski jagnięce
  • oregano
  • kolendra świeża
  • olej rzepakowy
Kaszę gryczaną opłucz i podpraż na suchej patelni, gdy wyschnie wsyp ją do gotującej się osolonej wody. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu około 10 minut. Z czystej cukinii wydrąż łyżką środek. Na oliwie przesmaż pokrojoną drobno cebulę, dodaj pokrojoną kiełbaskę i smaż. Gdy kiełbasa się przyrumieni dodaj kaszę i oregano, dokładnie wymieszaj. Spróbuj i dopraw. Kasze z mięsem nałóż do wydrążonych cukinii, na wierzchu połóż plasterki sera i piecz w piekarniku  bez termo obiegu w 180 stopniach około 20 minut.

Więcej na ten temat