Pytanie na Śniadanie

ORIENTALNE PRZYSMAKI - kofty wołowe

Tażin z wołowiny lub indyka
  • 1 kg łopatki wołowej lub udźca z indyka 
  • olej z pestek winogron lub masło klarowane
  • 4 szt cebuli
  • 2 szt. chilli  
  • 1 łyżka kminu rzymskiego 
  • 1 laska cynamonu 
  • garść moreli 
  • garść orzechów 
  • 2 łyzki świeżej kolendry
  • sól
Mięso czyścimy i kroimy w kostkę. Obtaczamy w oleju lub maśle i smażymy, aż się przyrumieni. Następnie przekładamy do garnka. Cebulę kroimy w piórka i przesmażamy z kminem rzymskim i laską cynamonu, aż zacznie rumienić. Dodajemy posiekane chilli i pokrojone suszone morele. Dodajemy do mięsa i mieszamy. Na gorącą patelnię po smażeniu wlewamy wodę i gotujemy.Całość płynu wlewamy do garnka z mięsem. Garnek przykrywamy i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na półtorej godziny. Na suchej patelni prażymy posiekane orzechy. Kolendrę siekamy. Gotowy tażin kładziemy na talerze posypujemy orzechami i świeżą kolendrą.

Kofty wołowe z jogurtowym ajranem
  • 0/5 kg  wołowiny mielonej
  • 1 szt cebuli
  • 1/2 szt. marchewki
  • 2 łyzki kminu rzymskiego
  • 2 łyżki ziarna kolendry
  • natka pietruszki
  • sól
  • olej
  • 500 ml jogurtu
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 2 łyżki mięty
Marchew i cebulę trzemy na tarce. Dodajemy  zmielone i podprażone ziarna kminu rzymskiego i kolendry.z Mieszamy z  mięsem i doprawiamy solą. Formujemy małe  kule, lekko spłaszczamy i smażymy na średnio rozgrzanym oleju przez 2 minuty z każdej strony. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 2 minuty. Gotowe Kofty posypujemy posiekaną natką.Pieprz prażymy na patelni i mielimy z solą w moździerzu. Drobno siekamy miętę i ze słonym pieprzem mieszamy z zimnym jogurtem. Pitę podgrzewamy na patelni. Zawijamy w nią Kofty. Ajran przelewamy do szklanki.

Indyjskie warzywne samosy i mango lassi
  • 5 szt. ziemniaków
  • 1 szt.cebuli
  • zielony groszek
  • zmielone pół łyżeczki: kurkumy, kminy rzymskiego i  kolendry
  • 1 łyżeczka  przyprawy garam masala –
  • 1 szt.chilli 
  • I 2 cm mbiru
  • 1 szt.cytryna
  • świeża kolendra
  • ćiasto francuskie
  • olej
  • 2 szt. dojrzałego mango 
  • 500 ml gęstego jogurtu 
  • sól
Ziemniaki gotujemy. Pod koniec gotowania wrzucamy groszek.  Ziemniaki kroimy w kostkę. Na rozgrzanym oleju podsmażamy posiekaną cebulę, dodajemy przyprawy oraz posiekane chilli i imbir. Smaż  ok. 2 min..Dodajemy ziemniaki i groszek.i mieszamy. Po minucie zdejmujemy  z ognia,. Dodajemy sok z cytryny i posiekane listki kolendry. Studzimy. Ciasto wałkujemy i tniemy na kwadraty. Nakładamy farsz. Brzegi ciasta zwilżamy  wodą i formujemy  trójkątne pierożki, krawędzie sklej widelcem. Samosy pieczemy w piekarniku ok. 20 min. Świeże mango siekamy, solimy i przecieramy przez sito i mieszamy z jogurtem. Podajmy schłodzone.
Więcej na ten temat