MALINOWE BROWNIE
- tabliczka czekolady gorzkiej
- kostka masła
- 1 i 3/4 szklanki cukru trzcinowego
- 4 jajka
- 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- szklanka malin
Masło roztopić z czekoladą w rondlu o grubym dnie. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać połowę ostudzonego masła z czekoladą, mąkę, proszek do pieczenia i sól. Wymieszać i dodać resztę czekolady.Masę przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć owoce i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut.
TARTA Z KREMEM CYTRYNOWYM I ŚWIEŻYMI MALINAMI
SPÓD DO TARTY:
- 300 g mąki pszennej
- 200 g masła
- 100 g cukru pudru
- 2 żółtka
Mąkę przesiać, dodać cukier, zimne masło i posiekać nożem. Dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i włożyć na pół godziny do lodówki. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Ciasto rozwałkować na koło o średnicy trochę większej niż średnica formy do tarty i wyłożyć nim formę. Nadmiar ciasta odciąć i wyrównać brzegi. Na cieście położyć wycięty arkusz papieru do pieczenia, docisnąć do ciasta i wysypać suszoną fasolą. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 10 minut, następnie zdjąć papier z kaszą i dopiec jeszcze 5 minut. Na wystudzony spód tarty wyłożyć krem cytrynowy i świeże maliny.
LEMON CURD (krem cytrynowy)
- 2 duże jajka
- 2 żółtka
- 160 g drobnego cukru do wypieków
- 80 g masła
- skórka otarta i sok wyciśnięty z 2 cytryn
Cytryny wyszorować sparzyć i otrzeć skórkę. W misce roztrzepać jajka, żółtka i cukier. Miskę ustawić na garnku z gorącą wodą, dodać masło i sok z cytryny. Podgrzewać w kąpieli wodnej cały czas mieszając aż krem zgęstnieje.