Francuska zupa cebulowa
- 1l domowego bulionu warzywnego
- 6 słodkich cebul
- 3 łyżki masła
- 200ml francuskiego wina wytrawnego wina
- 3 ząbki czosnku
- oliwa
- 1 łyżka mąki pszennej
- 200g sera ementaler
- sól, pieprz
- świeży liść laurowy,
- 2 ziarna ziela angielskie
- gałązka świeżego tymianku
- gałązka natki pietruszki
- bagietka
Czosnek obrać i zmiażdżyć. Cebulę obrać i pokroić w piórka, przesmażyć na maśle z oliwą. Oprószyć mąką i smażyć aż mąka się zezłości. Dolać wino, gotować na małym ogniu przez 5 minut. Zalać bulionem, doprawić solą, pieprzem i czosnkiem - dodać bouquet garni czyli bukiecik z liści laurowych, tymianku i natki pietruszki. Gotować przez pół godziny minut na małym ogniu. Wyjąć bouquet garni. Bagietkę pokroić w drobną kostkę i obsmażyć na patelni na złoty kolor. Zupę przelać do kokilek żaroodpornych , posypać grzankami, przykryć startym serem i zapiec w nagrzanym do temp. 200°C piekarniku, aż ser stopnieje i się zarumieni.
Mule
- 1kg świeżych muli
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- Oliwa
- 200ml białego wina wytrawnego francuskiego ;)
- Sól, pieprz
- Gałązka tymianku
Mule dokładnie umyć, wyrzucić otwarte. W sporym garnku na oliwie podsmażyć pokrojoną w drobną kostkę cebulę, posolić, po chwili smażenia dodać posiekany czosnek. Zamieszać i po minucie dodać wino i tymianek. Wrzucić mule, przykryć pokrywką i gotować ok 5 minut. Będą gotowe jak się otworzą. Wyrzucić te które się nie otworzyły, posypać siekaną natką. Podawać z bagietką.