Pytanie na Śniadanie

PRZEPISY NA GOŁĄBKI - GOŁĄBKI W LIŚCIACH SAŁATY RZYMSKIEJ

Gołąbki na różne sposoby

 GOŁĄBKI W LIŚCIACH SAŁATY RZYMSKIEJ
  • 1 duża główka sałaty rzymskiej lub 2 mniejsze  
  • 0,5kg  wołowego mięsa mielonego
  • 1 jajko
  • szczypta wędzonej papryki
  • szczypta mielonej kolendry
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula szalotka
  • sól, pieprz
Na sos:
  • 1 biała cebula
  • opakowanie passaty pomidorowej
  • 1 marchewka
  • 1 kłącze selera naciowego
  • sól, pieprz
  • pół pęczka natki
  • oliwa do smażenia
Na rozgrzaną oliwę wrzucić pokrojoną w kostkę białą cebulę i seler naciowy, startą na tarce marchewkę. Całość poddusić, dodać passatę, przyprawić solą i pieprzem. Dusić 10 minut. Liście zblanszować i przelać zimną  wodą. 
Mięso wymieszać z posiekaną cebulą, solą, czosnkiem, przyprawami i rozbełtanym jajkiem. Masę mięsną zawijać  w liście, ułożyć w naczyniu do zapiekania, zalać sosem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez pół  godziny. Gołąbki podawać posypane posiekana natką. 
 
GOŁĄBKI W LIŚCIACH CHRZANOWYCH 
  • kilka liści chrzanu
  • 1,5 szklanki ugotowanego ryżu basmati
  • 4 łyżki kaparów
  • 1 cebula szalotka
  • pół słoiczka pomidorów suszonych
  • sól, pieprz
  • skórka z 1 cytryny
  • szklanka bulionu warzywnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki śmietany 30%
Zalać liście wrzątkiem, po chwili odsączyć. Cebulę szalotkę i pomidory pokroić w kostkę  i wrzucić na rozgrzaną  oliwę. Dodać kapary i ryż. Smażyć kilka minut mieszając. Na liście nałożyć farsz i dokładnie  zwinąć. Zalać bulionem i dusić 10 minut. Powstały sos zaprawić śmietaną wymieszaną z 2 ząbkami czosnku. 

GOŁĄBKI W LIŚCIACH SAŁATY MASŁOWEJ
  • sałata masłowa
  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1 zielona papryka
  • pół pęczka kolendry
  • pół pęczka szczypiorku
  • sól, pieprz
  • skórka z limonki
  • 1 łyżka sosu sojowego
Kaszę ugotować, delikatnie ją rozgotowując, następnie ostudzić. Czosnek rozetrzeć z solą, szczypiorek drobno  posiekać, paprykę pokroić w bardzo drobną kostkę. Warzywa wymieszać z kaszą, sosem sojowym i skórką z limonki. Zawijać w liście sałaty masłowej.

Więcej na ten temat