GOŁĄBKI W LIŚCIACH SAŁATY RZYMSKIEJ- 1 duża główka sałaty rzymskiej lub 2 mniejsze
- 0,5kg wołowego mięsa mielonego
- 1 jajko
- szczypta wędzonej papryki
- szczypta mielonej kolendry
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula szalotka
- sól, pieprz
Na sos:
- 1 biała cebula
- opakowanie passaty pomidorowej
- 1 marchewka
- 1 kłącze selera naciowego
- sól, pieprz
- pół pęczka natki
- oliwa do smażenia
Na rozgrzaną oliwę wrzucić pokrojoną w kostkę białą cebulę i seler naciowy, startą na tarce marchewkę. Całość poddusić, dodać passatę, przyprawić solą i pieprzem. Dusić 10 minut. Liście zblanszować i przelać zimną wodą.
Mięso wymieszać z posiekaną cebulą, solą, czosnkiem, przyprawami i rozbełtanym jajkiem. Masę mięsną zawijać w liście, ułożyć w naczyniu do zapiekania, zalać sosem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez pół godziny. Gołąbki podawać posypane posiekana natką.
GOŁĄBKI W LIŚCIACH CHRZANOWYCH
- kilka liści chrzanu
- 1,5 szklanki ugotowanego ryżu basmati
- 4 łyżki kaparów
- 1 cebula szalotka
- pół słoiczka pomidorów suszonych
- sól, pieprz
- skórka z 1 cytryny
- szklanka bulionu warzywnego
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki śmietany 30%
Zalać liście wrzątkiem, po chwili odsączyć. Cebulę szalotkę i pomidory pokroić w kostkę i wrzucić na rozgrzaną oliwę. Dodać kapary i ryż. Smażyć kilka minut mieszając. Na liście nałożyć farsz i dokładnie zwinąć. Zalać bulionem i dusić 10 minut. Powstały sos zaprawić śmietaną wymieszaną z 2 ząbkami czosnku.
GOŁĄBKI W LIŚCIACH SAŁATY MASŁOWEJ
- sałata masłowa
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 1 zielona papryka
- pół pęczka kolendry
- pół pęczka szczypiorku
- sól, pieprz
- skórka z limonki
- 1 łyżka sosu sojowego
Kaszę ugotować, delikatnie ją rozgotowując, następnie ostudzić. Czosnek rozetrzeć z solą, szczypiorek drobno posiekać, paprykę pokroić w bardzo drobną kostkę. Warzywa wymieszać z kaszą, sosem sojowym i skórką z limonki. Zawijać w liście sałaty masłowej.