SAŁATKA Z WOŁOWINĄ- stek z antrykotu wołowego
- sól, pieprz
- 3 szt. młodej marchewki
- 1 szt. czerwonej papryki
- 1 szt. zielonej papryki
- 1 szt. ogórka wężowego
- pęczek kolendry
- 1 szt. czerwonej cebuli
- 1/4 szkl. ryżu jaśminowego
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 szt. limonki
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 2 ząbki czosnku
- 1 szt. papryczki chilli
- szczypta cukru brązowego
- olej do smażenia
Stek posolić i usmażyć, aby był pół-krwisty. po usmażeniu - odłożyć. Obrane marchewki pokroić w paski.a papryki w słupki. Z ogórka wyjąć pestki i również pokroić w słupki. Cebule kroimy w piórka.
Czosnek rozgniatamy z solą i mieszamy z sosem sojowym, sokiem z limonki, olejem sezamowym, cukrem i posiekanym chilli.
Ryż prażymy na suchej patelni, następnie tłuczemy w moździerzu. Stek pokroić w paski posypać ryżem. Wszystkie składniki sałatki wymieszać z warzywami, posiekaną kolendrą i sosem.
QUESADILLA Z KURCZAKIEM I PASTĄ Z AWOKADO
- 4 szt. tortilli
- 1 szt.piersi z kurczaka
- 2 łyżki jogurtu
- 2 szt. czerwonej cebuli
- 2 szt. dojrzałego awokado
- 1 szt. limonki
- 1 szt. zielonej papryczki chilli
- garść kolendry
- kilka plastrów sera cheddar
- 2 ząbki czosnku
- szczypta kuminu
- szczypta cynamonu
- szczypta mielonej kolendry
- sól, pieprz
- garść rukoli
- kilka pomidorów w trzech kolorach
- oliwa
Pierś z kurczaka pokroić w paski, przyprawić kuminem, mieloną kolendrą, roztartym ząbkiem czosnku i miodem. Zalać jogurtem i wymieszać. Usmażyć na niewielkiej ilości oliwy.
Awokado, liście kolendry, sok z limonki i czosnek zmiksować na gładka pastę, doprawić solą.
Placek tortilli posmarować pastą z awokado, ułożyć kilka plastrów sera, kurczaka i pokrojonej w pióra cebuli. Całość przykryć drugim plackiem. Podpiec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 3- 4 minuty.
Pomidory pokroić w ósemki. Wymieszać z rukolą, czerwoną cebulą, skropić oliwą.
Gotową quesadille pokroić w trójkąty i podawać z sałatką.
KOKTAJL Z SEZONOWYCH OWOCÓW NA PODWIECZOREK
- pół szkl. malin
- pól szkl. porzeczek
- pół szkl. agrestu
- 2 łyżki miodu
- kilka listków mięty
- pomarańcza
- garść orzechów nerkowca
- garść malin
- woda
- pudełeczko do mrożenia kostek lodowych
Maliny wrzucić do przegródek w pudełku na lód, zalać wodą i wstawić do zamrażarki.
Maliny, porzeczki, agrest i miód wrzucić do blendera. Dodać sok z pomarańczy. Nerkowce podprażyć na patelni i pokruszyć.
Koktajl przelać do szklanek, posypać orzechami i posiekana miętą, dodać malinowe kostki lodu.