Pytanie na Śniadanie

SMACZNE POTRAWY W 15 MINUT - koktajl

Masz urlop? Nie trać czasu na siedzenie w kuchni. Smaczne i zdrowe potrawy w 15 minut dla całej rodziny

 SAŁATKA Z WOŁOWINĄ
  • stek z antrykotu wołowego
  • sól, pieprz
  • 3 szt. młodej marchewki
  • 1 szt. czerwonej papryki
  • 1 szt. zielonej papryki
  • 1 szt. ogórka wężowego
  • pęczek kolendry
  • 1 szt. czerwonej cebuli
  • 1/4 szkl. ryżu jaśminowego
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 szt. limonki
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szt. papryczki chilli
  • szczypta cukru brązowego
  • olej do smażenia
Stek posolić i usmażyć, aby był pół-krwisty. po usmażeniu - odłożyć. Obrane marchewki pokroić w  paski.a  papryki w słupki. Z ogórka wyjąć pestki i również pokroić w słupki. Cebule kroimy w piórka.
Czosnek rozgniatamy z solą i mieszamy z sosem sojowym, sokiem z limonki, olejem sezamowym, cukrem i posiekanym chilli.
Ryż prażymy na suchej patelni, następnie tłuczemy w moździerzu. Stek pokroić w paski posypać ryżem. Wszystkie składniki sałatki wymieszać z warzywami, posiekaną kolendrą i sosem.

QUESADILLA Z KURCZAKIEM I PASTĄ Z AWOKADO
  • 4 szt. tortilli
  • 1 szt.piersi z kurczaka
  • 2 łyżki jogurtu
  • 2 szt. czerwonej cebuli
  • 2 szt. dojrzałego awokado
  • 1 szt. limonki
  • 1 szt. zielonej papryczki chilli
  • garść kolendry
  • kilka plastrów sera cheddar
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta kuminu
  • szczypta cynamonu
  • szczypta mielonej kolendry
  • sól, pieprz
  • garść rukoli
  • kilka pomidorów w trzech kolorach
  • oliwa
Pierś z kurczaka pokroić w paski, przyprawić kuminem, mieloną kolendrą, roztartym ząbkiem czosnku i miodem. Zalać jogurtem i wymieszać. Usmażyć na niewielkiej ilości oliwy.
Awokado, liście kolendry, sok z limonki i czosnek zmiksować na gładka pastę, doprawić solą.
Placek tortilli posmarować pastą z awokado, ułożyć kilka plastrów sera, kurczaka i pokrojonej w pióra cebuli. Całość  przykryć drugim plackiem. Podpiec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 3- 4 minuty.
Pomidory pokroić w ósemki. Wymieszać z rukolą,  czerwoną cebulą, skropić oliwą.
Gotową quesadille pokroić w trójkąty i podawać z sałatką.

KOKTAJL Z SEZONOWYCH OWOCÓW NA PODWIECZOREK
  • pół szkl. malin
  • pól szkl. porzeczek
  • pół szkl. agrestu
  • 2 łyżki miodu
  • kilka listków mięty
  •  pomarańcza
  • garść orzechów nerkowca
  • garść malin
  • woda
  • pudełeczko do mrożenia kostek lodowych
Maliny wrzucić do przegródek w pudełku na lód, zalać wodą i wstawić do zamrażarki.
Maliny, porzeczki, agrest i miód wrzucić do blendera. Dodać sok  z pomarańczy. Nerkowce podprażyć na patelni i pokruszyć.
Koktajl przelać do szklanek, posypać orzechami i posiekana miętą, dodać malinowe kostki lodu.
Więcej na ten temat