Pytanie na Śniadanie

ZALETY KWIATÓW DZIKIEJ RÓŻY

Dzika róża, która kwitnie do końca lipca, kryje w sobie wiele zalet. Jest wysoko ceniona przez zielarzy i farmaceutów, a także smakoszy i przemysł kosmetyczny. Kwiaty i owoce dzikiej róży, ze względu na bogactwo zawartych w nich substancji, stanowią surowiec zielarski. Należy je zbierać wcześnie rano w czasie suchej pogody z dala od dróg, by nie zawierały zanieczyszczeń. Można od razu odrywać białe końcówki, które są gorzkie. Owoce dzikiej róży są rekordowo zasobne w witaminę C – mają jej 30–40 razy więcej niż cytrusy. Jest w nich też dużo innych witamin – A, B1, B2, E, K, a ponadto kwasu foliowego, karotenoidów, flawonoidów, kwasów organicznych, garbników, pektyn. Stosuje się je w nadciśnieniu, chorobach serca, wątroby i jako lek witaminowy. Działają wzmacniająco i przeciwzapalnie, pomagają w nieżytach przewodu pokarmowego, chronią przed szkorbutem. Natomiast kwiaty – dzięki dużej ilości flawonoidów, antocyjanów, garbników i olejku eterycznego – stosuje się głównie przy niestrawności, bólach gardła i dolegliwościach skórnych. Naparem z różanych płatków można przemywać twarz, żeby odświeżyć cerę.

Kosmetyki z dzikiej róży -przepisy autorstwa czarszka.blogspot.com/
Peeling - pomaga zredukować przebarwienia, wygładza, przyspiesza regenerację.

- 3 łyżki posiekanych owoców dzikiej róży
- 2 łyżki cukru
- 6 łyżek oleju kokosowego
Owoce siekamy na drobno, pozostawiając nasiona. mieszamy z olejem i cukrem, odstawiamy na 15 minut. Rozprowadzamy na skórze, wykonujemy krótki masaż i pozostawiamy na 2-3 minuty. Zmywamy letnią wodą. Posiekane grubo możemy używać do ciała, zmielone w blenderze możemy stosować do twarzy.

Maseczka z dzikiej róży łagodzi zaczerwienienia, napina, poprawia elastyczność cery.
- 5 łyżek płatków różanych
- łyżka siemienia lnianego
- 2-3 łyżki ciepłej wody

Tonik różany odświeża, wyrównuje pH skóry, oczyszcza.
- 5 łyżek płatków różanych
- 250 ml wody demineralizowanej
- łyżka gliceryny
- łyżka oleju różanego

Dzika Róża w kuchni przepisy autorstwa qmamkasze.pl
Dżem z czerwonego agrestu z płatkami róży
- 2 kg czerwonego agrestu
- łyżeczka oleju kokosowego
- porządna garść świeżych płatków dzikiej róży
- 3 łyżki brązowego, trzcinowego cukru - opcjonalnie
Agrest myję, oczyszczam z ogonków i odstawiam do obcieknięcia. Rozgrzewam szeroki rondel lub żeliwną patelnię z odrobiną oleju kokosowego, przekładam oczyszczone owoce i smażę co jakiś czas mieszając. W połowie smażenia dodaję opcjonalnie cukier i płatki róży. Dżem najlepiej smażyć przynajmniej kilka dni, na małym ogniu. Gotowy zjadam z uśmiechem na twarzy albo przekładam do czystych słoików i wekuję.

Galette orkiszowe z agrestem i płatkami róży.
- szklanka mąki orkiszowej plus trochę do podsypania
- 3 łyżki masła klarowanego
- łyżka brązowego cukru trzcinowego utartego
- kilka łyżek soku jabłkowego lub mleka roślinnego
- szczypta pieprzu
- szczypta różowej soli
- dwie szklanki agrestu
- 2 łyżki brązowego, trzcinowego cukru
- szczypta płatków dzikiej róży
W misce łączę wszystkie składniki i wyrabiam z nich ciasto. Wstawiam na chwilę do lodówki. Agrest myję, oczyszczam i kroję na połówki. Płatki róży przekładam do miseczki i ucieram z cukrem. (kilka zostawiam do dekoracji). Piekarnik rozgrzewam do około 200 stopni. Ciasto wyciągam z lodówki, rozwałkowuję cienko bezpośrednio na papierze do pieczenia. Wykładam środek owocami, podsypuję płatkami utartymi z cukrem trzcinowym, doprawiam pieprzem, zawijam i wstawiam do pieca na około 30-40 minut.

Konfitura z owoców dzikiej róży z imbirem.
- dwie szklanki owoców dzikiej róży
- 3 łyżki syropu klonowego
- odrobina wody różanej
- 1 cm kawałek świeżego imbiru
Imbir obieram i ucieram na najdrobniejszej tarce. Owoce dzikiej róży porządnie oczyszczam, odcinam końcówki, przecinam na pół i łyżeczką usuwam pestki i włoski z wewnątrz. Owoce myję, przesmażam w szerszym rondlu, najlepiej żeliwnym z dodatkiem syropu klonowego i imbiru. Z początku podsmażam pod przykryciem, kilkakrotnie mieszając. W razie potrzeby można podlać delikatnie wodą. Gotowa konfitura powinna mieć gładką konsystencję.
Więcej na ten temat