Kosmetyki z dzikiej róży -przepisy autorstwa czarszka.blogspot.com/
Peeling - pomaga zredukować przebarwienia, wygładza, przyspiesza regenerację.
- 3 łyżki posiekanych owoców dzikiej róży
- 2 łyżki cukru
- 6 łyżek oleju kokosowego
Owoce siekamy na drobno, pozostawiając nasiona. mieszamy z olejem i cukrem, odstawiamy na 15 minut. Rozprowadzamy na skórze, wykonujemy krótki masaż i pozostawiamy na 2-3 minuty. Zmywamy letnią wodą. Posiekane grubo możemy używać do ciała, zmielone w blenderze możemy stosować do twarzy.
Maseczka z dzikiej róży łagodzi zaczerwienienia, napina, poprawia elastyczność cery.
- 5 łyżek płatków różanych
- łyżka siemienia lnianego
- 2-3 łyżki ciepłej wody
Tonik różany odświeża, wyrównuje pH skóry, oczyszcza.
- 5 łyżek płatków różanych
- 250 ml wody demineralizowanej
- łyżka gliceryny
- łyżka oleju różanego
Dzika Róża w kuchni przepisy autorstwa qmamkasze.pl
Dżem z czerwonego agrestu z płatkami róży
- 2 kg czerwonego agrestu
- łyżeczka oleju kokosowego
- porządna garść świeżych płatków dzikiej róży
- 3 łyżki brązowego, trzcinowego cukru - opcjonalnie
Agrest myję, oczyszczam z ogonków i odstawiam do obcieknięcia. Rozgrzewam szeroki rondel lub żeliwną patelnię z odrobiną oleju kokosowego, przekładam oczyszczone owoce i smażę co jakiś czas mieszając. W połowie smażenia dodaję opcjonalnie cukier i płatki róży. Dżem najlepiej smażyć przynajmniej kilka dni, na małym ogniu. Gotowy zjadam z uśmiechem na twarzy albo przekładam do czystych słoików i wekuję.
Galette orkiszowe z agrestem i płatkami róży.
- szklanka mąki orkiszowej plus trochę do podsypania
- 3 łyżki masła klarowanego
- łyżka brązowego cukru trzcinowego utartego
- kilka łyżek soku jabłkowego lub mleka roślinnego
- szczypta pieprzu
- szczypta różowej soli
- dwie szklanki agrestu
- 2 łyżki brązowego, trzcinowego cukru
- szczypta płatków dzikiej róży
W misce łączę wszystkie składniki i wyrabiam z nich ciasto. Wstawiam na chwilę do lodówki. Agrest myję, oczyszczam i kroję na połówki. Płatki róży przekładam do miseczki i ucieram z cukrem. (kilka zostawiam do dekoracji). Piekarnik rozgrzewam do około 200 stopni. Ciasto wyciągam z lodówki, rozwałkowuję cienko bezpośrednio na papierze do pieczenia. Wykładam środek owocami, podsypuję płatkami utartymi z cukrem trzcinowym, doprawiam pieprzem, zawijam i wstawiam do pieca na około 30-40 minut.
Konfitura z owoców dzikiej róży z imbirem.
- dwie szklanki owoców dzikiej róży
- 3 łyżki syropu klonowego
- odrobina wody różanej
- 1 cm kawałek świeżego imbiru
Imbir obieram i ucieram na najdrobniejszej tarce. Owoce dzikiej róży porządnie oczyszczam, odcinam końcówki, przecinam na pół i łyżeczką usuwam pestki i włoski z wewnątrz. Owoce myję, przesmażam w szerszym rondlu, najlepiej żeliwnym z dodatkiem syropu klonowego i imbiru. Z początku podsmażam pod przykryciem, kilkakrotnie mieszając. W razie potrzeby można podlać delikatnie wodą. Gotowa konfitura powinna mieć gładką konsystencję.