Placuszki z borówką
- 250g jogurtu greckiego
- 150g mąki 450 typ
- 1 jajko
- 2 łyżki cukru brązowego
- 1/2 łyżeczki sody
- 300g borówek
Wymieszać składniki. Patelnię nagrzać i wysmarować olejem przy pomocy papierowego ręcznika. Nakładać po łyżce stołowej ciasta z odstępami 3 cm. Na górę, po nałożeniu ciasta, poukładać owoce borówki. Opiekać na rumiany kolor po półtorej minuty z każdej strony. Najlepiej smakują z masłem i dowolnym syropem np. z cukrowym
Syrop cukrowy:
- 500g cukru brązowego
- 250 ml wody
- Laska wanilli
Cukier zagotować z wodą, laskę wanilii rozkroić dodać środek, zamieszać i przestudzić.
Tarta z jagodami
- 1 płat ciasta francuskiego
- 300g jagód
- 3 łyżki stołowe mąki ziemniaczanej
- 3 żółtka
- 2/3 szkl. cukru brązowego
- 400 ml śmietanki 36%
- 1 tabliczka białej czekolady
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
Jagody delikatnie wymieszać z mąką ziemniaczaną, cukrem i żółtkami. Ciasto wyłożyć na blaszkę do tarty wyłożonej papierem pergaminowym. Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Śmietanę zagotować i wlać do masy jagodowej, wymieszać całość i wylać na ciasto, piec 45 min. Śmietankę ubić na sztywno. Tartę wyjąć i wystudzić, nałożyć śmietankę i posypać startą białą i gorzką czekoladą i cukrem pudrem.