Pytanie na Śniadanie

ABC WYPIEKÓW tarta z jagodami

Placuszki z borówką
  • 250g jogurtu greckiego
  • 150g mąki 450 typ
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru brązowego
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 300g borówek
Wymieszać składniki. Patelnię nagrzać i wysmarować olejem przy pomocy papierowego ręcznika. Nakładać po łyżce stołowej ciasta z odstępami 3 cm. Na górę, po nałożeniu ciasta, poukładać owoce borówki. Opiekać na rumiany kolor po półtorej minuty z każdej strony. Najlepiej smakują z masłem i dowolnym syropem np. z cukrowym

Syrop cukrowy:
  • 500g cukru brązowego
  • 250 ml wody
  • Laska wanilli
Cukier zagotować z wodą, laskę wanilii rozkroić dodać środek, zamieszać i przestudzić.

Tarta z jagodami
  • 1 płat ciasta francuskiego
  • 300g jagód
  • 3 łyżki stołowe mąki ziemniaczanej
  • 3 żółtka
  • 2/3 szkl. cukru brązowego
  • 400 ml śmietanki 36%
  • 1 tabliczka białej czekolady
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
Jagody delikatnie wymieszać z mąką ziemniaczaną, cukrem i żółtkami. Ciasto wyłożyć na blaszkę do tarty wyłożonej papierem pergaminowym. Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Śmietanę zagotować i wlać do masy jagodowej, wymieszać całość i wylać na ciasto, piec 45 min. Śmietankę ubić na sztywno. Tartę wyjąć i wystudzić, nałożyć śmietankę i posypać startą białą i gorzką czekoladą i cukrem pudrem.

Więcej na ten temat