Sałata rzymska z kremem jogurtowym
- 2 sałaty rzymskie babe (mini)
- ½ op. jogurtu bałkańskiego
- 100 g tartego sera cheddar
- pieprz świeżo mielony
- sól do smaku
Ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach i mieszamy z jogurtem bałkański. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i solą. Sałatę rzymską tniemy na ćwiartki wzdłuż głąba. Sos wkładamy do małego pojemnika. Sałatę układamy na papierze pergaminowym i zamykamy szczelnie opakowanie
Rulony nadziewane pastą z kurczaka
- 8 kromek pieczywa tostowego
- 2 łyżki siemienia lnianego
- 2 piersi z kurczaka
- 1 pęczek koperku
- 1 łyżeczka miodu
- 1 stołowa łyżka majonezu
Piersi z kurczaka kroimy w cienkie plastry i wrzucamy na osolony wrzątek na 3 min. Wyjmujemy i studzimy. Siemię lniane prażymy na suchej patelni. Kurczaka mieszamy z majonezem i uprażonym siemieniem. Miksujemy na gładka masę na koniec doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Kromki pieczywa obkrawamy i układamy na foli spożywczej i przykrywamy kolejnym kawałkiem folii całość przygniatamy deska i dociskamy. Gotowe kromki smarujemy pastą, układamy gałązki koperku i rolujemy układamy w pojemniku i zamykamy szczelnie
Warzywa na droge
- 2 pomidory
- 1 zielony ogórek
- 1/3 szklanki octu winnego
- 1 stołowa łyżka cukru brązowego
Ogórki obieramy, kroimy wzdłuż na ćwiartki i wycinamy nożem długim cięciem wzdłuż gniazda nasienne. Ocet zagrzewamy z cukrem zdejmujemy z ognia i wrzucamy pocięte ogórki w słupki. Przekładamy do pojemnika i szczelnie zamykamy. Pomidory myjemy i nacinamy z 4 stron do środka tak aby pomidor trzymał się na gniazdach nasiennych. Wkładamy do pojemnika i razem z nim w komplecie zabieramy chusteczki