Pytanie na Śniadanie

Steki a`la Jurek Sobieniak - stek w stylu włoskim

Dobry stek, czyli jak nie popsuć wołowiny. Rodzaje wysmażenia, jak wybrać dobrą wołowinę i które części wołowiny nadają się najlepiej na steki.

Stek z rostbefu w stylu włoskim
  • 3,5cm stek z rostbefu sezonowanego x 2szt
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 gałązki tymianku
  • 2 gałązki rozmarynu
  • ½ szklanki oliwy
  • 1 strączek chilli
  • Sól morska
  • Pieprz z młynka
  • 1 bagietka
  • 1 kiść pomidorków koktajlowych
Mięso wyjmujemy na 2 godziny przed smażeniem i nacieramy sola i pieprzem. Rozgrzewamy patelnie aż lekko zacznie się dymić i układamy steki. Smażymy 2min z jednej strony i 2 min z drugiej strony i następnie dodajemy tymianek i rozmaryn oraz czosnek i kiść pomidorków, zalewamy oliwa i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160st na 10min. W trakcie pieczenia obracamy raz mięso aby równomiernie rozprowadzić temperaturę w jego środku. Gotowe steki wyjmujemy i przekładamy na ciepły półmisek. Dajemy im odpocząć przed krojeniem 5min. Podajemy z bagietką.
 
Sałatka z kalafiora
  • 1 kalafior
  • 4 łyżki stołowe majonezu
  • 1 płaska łyżeczka soli morskiej
  • ½ płaskiej łyżeczki pieprzu
  • ½ czerwonej poszatkowanej cebuli
  • 1 pęczek posiekanego koperku
Kalafiora ścieramy na tarce i łączmy z wszystkimi składnikami, odstawiamy na 15min aby sałatka się zmacerowała
 
Fajita z rostbefu 
  • 1 stek 300g z rostbefu 
  • 1 opakowane tortilli
  • 1 torebka papierowa
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • 1 czerwona cebula
  • 1 cytryna
  • 4 łyżki oleju
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • Sól, pieprz, kminek rzymski, papryka chili kruszona
  • 2 ząbki posiekanego czosnku
  • kolendra świeża 1 doniczka
  • 1 op. kwaśnej śmietany
  • 200g tartego sera gouda lub cheddar 
Stek kroimy w cienkie plasterki i doprawiamy solą i pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny, smażymy na rozgrzanej patelni układając plaster obok plasterka. Gdy już wszystkie położymy podlewamy 2 łyżkami oleju i mieszamy i zostawiamy na 1 min, zdejmujemy do miseczki. Paprykę i cebulę kroimy w paski, mieszamy z papryką chili, kuminem i czosnkiem. Smażymy na rozgrzanym oleju 3-4 min po czym zdejmujemy z ognia i mieszamy z mięsem. Tortille grzejemy w papierowej torbie w 80st 10min. 
Pomidory grzejemy w rondlu tak aby zredukowały swoja objętości o 1/3. Na koniec dodajemy łyżkę cukru i posiekaną kolendrę, przekładamy do miseczki.
Całość podajemy oddzielnie z kwaśną śmietaną, sosem pomidorowym, plackami tortilli i tartym serem do własnoręcznego składania.

Więcej na ten temat