Stek z rostbefu w stylu włoskim
- 3,5cm stek z rostbefu sezonowanego x 2szt
- 3 ząbki czosnku
- 2 gałązki tymianku
- 2 gałązki rozmarynu
- ½ szklanki oliwy
- 1 strączek chilli
- Sól morska
- Pieprz z młynka
- 1 bagietka
- 1 kiść pomidorków koktajlowych
Mięso wyjmujemy na 2 godziny przed smażeniem i nacieramy sola i pieprzem. Rozgrzewamy patelnie aż lekko zacznie się dymić i układamy steki. Smażymy 2min z jednej strony i 2 min z drugiej strony i następnie dodajemy tymianek i rozmaryn oraz czosnek i kiść pomidorków, zalewamy oliwa i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160st na 10min. W trakcie pieczenia obracamy raz mięso aby równomiernie rozprowadzić temperaturę w jego środku. Gotowe steki wyjmujemy i przekładamy na ciepły półmisek. Dajemy im odpocząć przed krojeniem 5min. Podajemy z bagietką.
Sałatka z kalafiora
- 1 kalafior
- 4 łyżki stołowe majonezu
- 1 płaska łyżeczka soli morskiej
- ½ płaskiej łyżeczki pieprzu
- ½ czerwonej poszatkowanej cebuli
- 1 pęczek posiekanego koperku
Kalafiora ścieramy na tarce i łączmy z wszystkimi składnikami, odstawiamy na 15min aby sałatka się zmacerowała
Fajita z rostbefu
- 1 stek 300g z rostbefu
- 1 opakowane tortilli
- 1 torebka papierowa
- 1 czerwona papryka
- 1 zielona papryka
- 1 czerwona cebula
- 1 cytryna
- 4 łyżki oleju
- 1 puszka pomidorów krojonych
- Sól, pieprz, kminek rzymski, papryka chili kruszona
- 2 ząbki posiekanego czosnku
- kolendra świeża 1 doniczka
- 1 op. kwaśnej śmietany
- 200g tartego sera gouda lub cheddar
Stek kroimy w cienkie plasterki i doprawiamy solą i pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny, smażymy na rozgrzanej patelni układając plaster obok plasterka. Gdy już wszystkie położymy podlewamy 2 łyżkami oleju i mieszamy i zostawiamy na 1 min, zdejmujemy do miseczki. Paprykę i cebulę kroimy w paski, mieszamy z papryką chili, kuminem i czosnkiem. Smażymy na rozgrzanym oleju 3-4 min po czym zdejmujemy z ognia i mieszamy z mięsem. Tortille grzejemy w papierowej torbie w 80st 10min.
Pomidory grzejemy w rondlu tak aby zredukowały swoja objętości o 1/3. Na koniec dodajemy łyżkę cukru i posiekaną kolendrę, przekładamy do miseczki.
Całość podajemy oddzielnie z kwaśną śmietaną, sosem pomidorowym, plackami tortilli i tartym serem do własnoręcznego składania.