Zupa krem ze świeżego zielonego groszku z łososiem
- 1 szklanka świeżego zielonego groszku
- 1 słodki ziemniak (batat)
- 1duży ziemniak
- 1 cebulka
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju do smażenia
- sól, pieprz, liść laurowy,
- 4 lyżki pestek dyni
- Filet z łososia
- 1/3 szklanki sosu sojowego
- 2cm startego imbiru
- ¼ szkl soku z cytryny
- 1 ząbek czosnku
Obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, posiekaną cebulkę i czosnek, zielony groszek podsmażamy na oleju, dodajemy sól, liść laurowy. Następnie składniki przekładamy do garnka i zalewamy wodą 1 cm powyżej warzyw. Gotujemy do miękkości, ale jak najkrócej. Wyjmujemy liść laurowy, miksujemy na aksamitną masę. Doprawiamy solą i pieprzem. W wersji bardziej kalorycznej: zamarynować kawałeczek łososia w sosie sojowym, imbirze i soku z cytryny i zmiażdżonym ząbkiem czosnku. Składniki marynaty mieszamy, zanurzamy łososia , marynujemy ok. 1 godz.,podsmażamy krótko na patelni. Posypujemy uprażonymi pestkami dyni.
Sałatka tajska z makaronu ryżowego z warzywami i orzeszkami
- 1 opakowanie 500 gr makaronu ryżowego zalanego gorącą wodą i odcedzonego
- 1 pęczek dymki ze szczypiorkiem posiekany
- 1 papaja pokrojona w grubą kostkę
- 2 starte marchewki
- garść czarnego lub białego sezamu
- 1 biała rzepa starta
- garść orzeszków lub pistacji uprażonych
- pęczek świeżej kolendry posiekany
- 1 ogórek świeży pokrojony
- 5-6 rzodkiewek pokrojonych
Sos winegret tajski
- 1/2 szkl. sosu Tamari lub sojowego jasnego
- ½ szkl. soku z cytryny
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 1 łyżka octu ryżowego
Wymieszaj wszystkie składniki sałaty, tuż przed podaniem, dodaj sos tajski i podawaj, do wersji dla bardzo głodnych dodaj kurczaka, całość posyp orzeszkami i sezamem.
Crumbel z owocami
- 500 g różnych owoców: jagod, malin truskawek
- 6 łyżek miodu lub syropu klonowego lub syropu z agawy
- 2 szklanki płatków owsianych
- 2 lyżki sezamu i garść orzechow
- 2 łyżki soku z cytryny
- 5 łyżek oleju kokosowego lub masła
Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Owoce pozbawić pestek i szypułek, większe pokroić na kawałki. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i polać 3 łyżkami syropu klonowego. Zmiksuj płatki, sok z cytryny, olej kokosowy, sezam, orzechy i resztę syropu
W mini melakserze lub rozdrabniaczu chwilę zmiksuj płatki owsiane z dodatkiem reszty syropu klonowego, soku z cytryny i oleju kokosowego lub masła. Posyp kruszonką owoce i zapiekaj 20 min aż wierzch się zezłoci.