Pytanie na Śniadanie

Kuchnia - zupa krem z zielonego groszku

Zupa krem ze świeżego zielonego groszku z łososiem
  • 1 szklanka świeżego zielonego groszku
  • 1 słodki ziemniak (batat) 
  • 1duży ziemniak 
  • 1 cebulka 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1 łyżka oleju do smażenia
  • sól, pieprz, liść laurowy, 
  • 4 lyżki  pestek dyni
  • Filet z łososia
  • 1/3 szklanki sosu sojowego
  • 2cm startego imbiru
  • ¼ szkl soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku
Obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, posiekaną cebulkę i czosnek, zielony groszek podsmażamy na oleju, dodajemy sól, liść laurowy. Następnie składniki przekładamy do garnka i zalewamy wodą 1 cm powyżej warzyw. Gotujemy do miękkości, ale jak najkrócej. Wyjmujemy liść laurowy, miksujemy na  aksamitną masę. Doprawiamy solą i pieprzem. W wersji bardziej kalorycznej: zamarynować kawałeczek łososia w sosie sojowym, imbirze i soku z cytryny i zmiażdżonym ząbkiem czosnku. Składniki marynaty mieszamy, zanurzamy łososia , marynujemy ok. 1 godz.,podsmażamy krótko  na patelni. Posypujemy uprażonymi pestkami dyni.

Sałatka tajska z makaronu ryżowego z warzywami i orzeszkami 
  • 1 opakowanie 500 gr makaronu ryżowego zalanego gorącą wodą i odcedzonego
  • 1 pęczek dymki ze szczypiorkiem posiekany
  • 1 papaja pokrojona w grubą kostkę
  • 2 starte marchewki
  • garść czarnego lub białego sezamu
  • 1 biała rzepa starta
  •  garść orzeszków lub pistacji uprażonych 
  • pęczek świeżej kolendry posiekany
  • 1 ogórek świeży pokrojony
  • 5-6 rzodkiewek pokrojonych
Sos winegret tajski
  • 1/2 szkl. sosu Tamari lub sojowego jasnego
  • ½ szkl. soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1 łyżka octu ryżowego 
Wymieszaj wszystkie składniki sałaty, tuż przed podaniem, dodaj sos tajski i podawaj, do wersji dla bardzo głodnych dodaj kurczaka, całość posyp orzeszkami i sezamem.

Crumbel z owocami
  • 500 g  różnych owoców: jagod, malin truskawek 
  •  6 łyżek miodu lub syropu klonowego lub syropu z agawy
  •  2 szklanki płatków owsianych 
  •  2 lyżki sezamu i garść orzechow
  •  2 łyżki soku z cytryny
  •  5 łyżek oleju kokosowego lub masła
Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Owoce pozbawić pestek i szypułek, większe pokroić na kawałki. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i polać 3 łyżkami syropu klonowego. Zmiksuj płatki, sok z cytryny, olej kokosowy, sezam, orzechy i resztę syropu
W mini melakserze lub rozdrabniaczu chwilę zmiksuj płatki owsiane z dodatkiem reszty syropu klonowego, soku z cytryny i oleju kokosowego lub masła. Posyp kruszonką owoce i zapiekaj 20 min aż wierzch się zezłoci. 




Więcej na ten temat