Omlet z kurkami i szczypiorkiem: Przepis dla 2 osób: - 50 g kurków ( 2 paczki – ok. 200 g)
- 6 jajek
- Pęczek szczypiorku
- Olej ( niewielka ilość)
- Sól
- 2 kostki masła
- 50 g kurków
Oczyść pędzlem i pokrój w plastry. Rozbij 6 jajek do oddzielnej miski, lekko je posól. Weź mały pęczek szczypiorku i pokrój go drobno. Rozgrzej patelnię a gdy jest już gorąca wlej odrobinę oleju rzepakowego i wrzuć kurki. Smaż krótko aby delikatnie się przyrumieniły. Dopraw odrobiną soli, wrzuć kawałek masła i gdy zacznie się pienić wlej na gorącą patelnię rozbite jajka. Gdy je wlejesz potrząsaj energicznie patelnią aby rozprowadzić szybko jajka i napowietrzyć naszego omleta,
gdy już zetnie się spód rozsyp szczypior i złóż omlet na pół. Zmniejsz ogień i chwilę poczekaj aż jajka zetną się w środku. Możesz to zrobić pod przykrywką. Serwuj natychmiast.
Klasyczny sos kurkowy ze śmietaną : Przepis na 6 osób:
- 1 paczka (100 g) kurków
- 50 ml białego wytrawnego wina
- Pęczek świeżej pietruszki
- 1 śmietanka mała Łowicz 36%
- żółta
- 50 g masła
Weź 100 g czystych i jak najmniejszych kurków. Rozgrzej patelnię i wlej odrobinę oleju do smażenia. Wrzuć kurki i smaż je na dużym ogniu krótko. Nie przeciągaj tego procesu, bo kurki smażone za długo stają się twarde. Gdy nabrały koloru po jakiś 2 minutach wlej 50 ml zimnego białego wina, szybko odparuj, wrzuć 50 g zimnego masła i poprzez szybki potrząsanie patelnią staraj się zemulgować sos aby był gęsty i błyszczący. Po chwili zacznie się rozwarstwiać i to jest moment aby dodać 50 ml zimnej śmietanki 36% a kiedy ona zacznie się gotować skoryguj słoność i wrzuć garść pociętej świeżej pietruszki.
Sos gotowy. Podawać niezwłocznie z mięsami albo rybami. Klasyczny mariaż to sos kurkowy do polędwiczek wieprzowych albo klusek śląskich czy kopytek.