Pytanie na Śniadanie

KURKI W ROLI GŁÓWNEJ - omlet z kurkami

Omlet z kurkami i szczypiorkiem: Przepis dla 2 osób: 
  •  50 g kurków ( 2 paczki – ok. 200 g)
  •  6 jajek 
  •  Pęczek szczypiorku 
  •  Olej ( niewielka ilość)
  •  Sól 
  •  2 kostki masła 
  • 50 g kurków 
Oczyść pędzlem i pokrój w plastry. Rozbij 6 jajek do oddzielnej miski, lekko je posól. Weź mały pęczek szczypiorku i pokrój go drobno. Rozgrzej patelnię a gdy jest już gorąca wlej odrobinę oleju rzepakowego i wrzuć kurki. Smaż krótko aby delikatnie się przyrumieniły. Dopraw odrobiną soli, wrzuć kawałek masła i gdy zacznie się pienić wlej na gorącą patelnię rozbite jajka. Gdy je wlejesz potrząsaj energicznie patelnią aby rozprowadzić szybko jajka i napowietrzyć naszego omleta, gdy już zetnie się spód rozsyp szczypior i złóż omlet na pół. Zmniejsz ogień i chwilę poczekaj aż jajka zetną się w środku. Możesz to zrobić pod przykrywką. Serwuj natychmiast.

Klasyczny sos kurkowy ze śmietaną : Przepis na 6 osób:  

  • 1 paczka (100 g) kurków
  •  50 ml białego wytrawnego wina 
  •  Pęczek świeżej pietruszki 
  •  1 śmietanka mała Łowicz 36% 
  • żółta 
  •  50 g masła 
 Weź 100 g czystych i jak najmniejszych kurków. Rozgrzej patelnię i wlej odrobinę oleju do smażenia. Wrzuć kurki i smaż je na dużym ogniu krótko. Nie przeciągaj tego procesu, bo kurki smażone za długo stają się twarde. Gdy nabrały koloru po jakiś 2 minutach wlej 50 ml zimnego białego wina, szybko odparuj, wrzuć 50 g zimnego masła i poprzez szybki potrząsanie patelnią staraj się zemulgować sos aby był gęsty i błyszczący. Po chwili zacznie się rozwarstwiać i to jest moment aby dodać 50 ml zimnej śmietanki 36% a kiedy ona zacznie się gotować skoryguj słoność i wrzuć garść pociętej świeżej pietruszki. 

Sos gotowy. Podawać niezwłocznie z mięsami albo rybami. Klasyczny mariaż to sos kurkowy do polędwiczek wieprzowych albo klusek śląskich czy kopytek.

Więcej na ten temat