Gazpacho z arbuzem i pomidorami:
- 4 cebule dymki
- 1 kg pomidorów malinowych
- 500 g arbuza bez pestek
- 500 ml passaty pomidorowej
- 4 kromki czerstwego chleba
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżeczki octu balsamicznego
- 3 ząbki czosnku
- sok z jednej limonki
- sól, pieprz
- kilka listków bazylii do podania
Grzanki
- cztery kromki dwudniowego chleba pszennego
- oliwa z oliwek,
- 4 gałązki rozmarynu, sól
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Chleb na grzanki okrój ze skórki i pokrój w kostkę o boku 1 cm. Posiekaj drobno listki rozmarynu. W misce wymieszaj kostki chleba, rozmaryn, łyżeczkę soli i 3 łyżki oliwy. Wymieszaj dokładnie ręką. Wrzuć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz ok. 15-20 minut. Sparz pomidory, usuń gniazda nasienne i pokrój. Arbuza bez skórki potnij w kawałki i usuń nasiona. Posiekaj dymkę. Usuń skórkę z chleba. Do blendera wrzuć: pomidory, arbuza, dymkę, passatę, oliwę, chleb, zmiażdżone ząbki czosnku i zblenduj na gładko. Dodaj dwie łyżeczki soli, pół łyżeczki pieprzu, dwie łyżki oliwy i łyżkę octu balsamicznego oraz sok z jednej limonki. Zblenduj ponownie, ewentualnie dosól. Wstaw do lodówki, by się schłodziło.
Podawaj z grzankami i listkami bazylii. Można posypać płatkami chili.
Drożdżowe ślimaczki z sosem pomidorowym:
- 570 ml ciepłego mleka
- łyżeczka cukru
- łyżeczka soli
- 45 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka posiekanego tymianku
- 180 g masła, rozpuszczonego
- 2 jajka
- 1 kg mąki pszennej 550
- 250 ml passaty pomidorowej
- 2 ząbki czosnku
- 500 g pieczarek
- 3 cebule
- masło klarowane
- dwie kulki mozzarelli
- sól, pieprz, bułka tarta
Rozetrzyj drożdże w ciepłym mleku z cukrem. Zostaw na kilka minut. Do miski robota wyposażonego w hak do drożdżowego włóż : mleko, cukier, drożdże, masło i jajko i sól. W trakcie pracy robota dodawaj powoli mąkę i ugniataj do czasu aż ciasto będzie zwarte i błyszczące. Przełóż kulę ciasta do naoliwionej miski i zostaw do wyrośnięcia nakrytą ściereczką, na ok. godzinę, aż podwoi objętość. Posiekaj cebulę i podsmaż na maśle, po 4 min. dodaj posiekane pieczarki. Posól, popieprz. Odsącz z nadmiaru płynu, dodaj łyżkę bułki tartej. Po godzinie przebij kulę ciasta i przenieś na stolnicę oprószoną mąką. Rozwałkuj na prostokąt o wymiarach 30x40 cm, ok 1 cm grubości. Posmaruj rozpuszczonym masłem, nałóż masę cebulowo-pieczarkową i ułóż na niej cienkie plastry mozzarelli. Zroluj i potnij na 2-3 cm kawałki. Układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając odstępy. Zostaw do wyrośnięcia na 15 minut. Posmaruj rozbełtanym jajkiem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st. Piecz 20-25 min, na złoto.