Pytanie na Śniadanie

Szybkie przekąski kibica na dzisiejszy mecz ze Szwajcarią cz. 1

Gazpacho z arbuzem i pomidorami:
  • 4 cebule dymki
  • 1 kg pomidorów malinowych
  • 500 g arbuza bez pestek
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • 4 kromki czerstwego chleba
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżeczki octu balsamicznego
  • 3 ząbki czosnku
  • sok  z jednej limonki
  • sól, pieprz
  • kilka listków bazylii do podania
Grzanki
  •  cztery kromki dwudniowego chleba pszennego
  •  oliwa z oliwek, 
  • 4 gałązki rozmarynu, sól
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Chleb na grzanki okrój ze skórki i pokrój w kostkę o boku 1 cm. Posiekaj drobno listki rozmarynu. W misce wymieszaj kostki chleba, rozmaryn, łyżeczkę soli i 3 łyżki oliwy. Wymieszaj dokładnie ręką. Wrzuć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz  ok. 15-20 minut. Sparz pomidory, usuń  gniazda nasienne i pokrój. Arbuza bez skórki potnij w kawałki i usuń nasiona. Posiekaj dymkę. Usuń skórkę z chleba. Do blendera wrzuć: pomidory, arbuza, dymkę, passatę, oliwę, chleb, zmiażdżone ząbki czosnku i zblenduj na gładko. Dodaj dwie łyżeczki soli, pół łyżeczki pieprzu, dwie łyżki oliwy i łyżkę octu balsamicznego oraz sok z jednej limonki. Zblenduj ponownie, ewentualnie dosól. Wstaw do lodówki, by się schłodziło.  
Podawaj z grzankami i listkami bazylii. Można posypać płatkami chili.

Drożdżowe ślimaczki z sosem pomidorowym:
  • 570 ml ciepłego mleka
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka soli
  • 45 g świeżych drożdży 
  • 1 łyżeczka posiekanego tymianku
  • 180 g masła, rozpuszczonego 
  • 2 jajka 
  • 1 kg mąki pszennej 550 
  • 250 ml passaty pomidorowej
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 g pieczarek
  • 3 cebule
  • masło klarowane
  • dwie kulki mozzarelli 
  • sól, pieprz, bułka tarta
Rozetrzyj drożdże w ciepłym mleku z cukrem. Zostaw na kilka minut. Do miski robota wyposażonego w hak do drożdżowego włóż : mleko, cukier, drożdże, masło i jajko i sól. W trakcie pracy robota dodawaj powoli mąkę i ugniataj do czasu aż ciasto będzie zwarte i błyszczące. Przełóż kulę ciasta do naoliwionej miski i zostaw do wyrośnięcia nakrytą ściereczką, na ok. godzinę, aż podwoi objętość. Posiekaj cebulę  i podsmaż na maśle, po 4 min. dodaj posiekane pieczarki. Posól, popieprz. Odsącz z nadmiaru płynu, dodaj łyżkę bułki tartej. Po godzinie przebij kulę ciasta i przenieś na stolnicę oprószoną mąką. Rozwałkuj na prostokąt o wymiarach 30x40 cm, ok 1 cm grubości. Posmaruj rozpuszczonym masłem, nałóż masę cebulowo-pieczarkową i ułóż na niej cienkie plastry mozzarelli.  Zroluj i potnij na 2-3 cm kawałki. Układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając odstępy. Zostaw do wyrośnięcia na 15 minut. Posmaruj rozbełtanym jajkiem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st. Piecz 20-25 min, na złoto. 

Mini pizze
  • 400g białej mąki chlebowej
  • szklanka ciepłej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka soli
  • 7g suszonych drożdży
  • pół kubka passaty pomidorowej
  • 2 ząbki czosnku
  • suszone oregano
  • mozzarella, 
  • kubek pomidorków koktajlowych
  • średnia cukinia
  • pół kubka ricotty
  • 10 suszonych pomidorów z oliwy
  • świeży tymianek, bazylia i rozmaryn
  • rukola
  • kilka plasterków salami i szynki parmeńskiej
  • sól, pieprz, płatki chili, suszone oregano
  • świeżo tarty parmezan 
Wymieszaj drożdże i cukier w ciepłej wodzie, odstaw na 5 min. W mikserze wyposażonym w hak do ciasta drożdżowego wyrób przez 8 minut mąkę, mix drożdży i wody i łyżkę soli. Przerzuć ciasto na obsypaną mąką stolnicę i wyrabiaj przez chwilę ręcznie, zrób kulę i daj jej wyrosnąć przez 15 minut. W rondelku przesmaż rozgnieciony czosnek na łyżce oliwy. Dodaj passatę, sól, pieprz i łyżeczkę oregano. Zagotuj. Rozgrzej piekarnik do 230 st. Rozwałkuj ciasto na 0,5 cm i wykrawaj kółka szklanką.  Wyłóż ciasto na  naoliwioną blachę. Na cieście rozsmaruj sos pomidorowy. Udekoruj pizze wg. uznania. 

GUACAMOLE:
  • 2 dojrzałe awokado
  • 1/4 czerwonej cebulki
  • ok 1,5 – 2 cm kawałek ostrej papryczki
  • pęczek kolendry
  • 1 pomidor malinowy
  • sok wyciśnięty z 1/2 limonki
  • sól
Przetnij awokado na pół, obróć połówkę, wyjmij pestkę i wyjmij miąższ przy pomocy łyżki. Przełóż miąższ do miski. Dodaj bardzo drobno posiekaną cebulkę i papryczkę, dokładnie utrzyj widelcem. Dodaj  pomidora bez skórki i nasion, pociętego na drobne kawałki, posiekaną kolendrę, sok z limonki i sól. 

DIP Z BAKŁAŻANA
  • 2 bakłażany
  • 100 g pasty tahini
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki melasy z granatów
  • 1 ząbek czosnku
  • sok z 1/2 cytryny
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • pół owocu granatu
Rozgrzej piekarnik do 190 st. Ponakłuwaj bakłażany końcem ostrego noża. Piecz około 45 min do godziny. Po wystygnięciu wybierz miąższ do miseczki i rozgnieć widelcem. Dodaj pastę tahini, sok z cytryny, melasę, rozgnieciony czosnek i pietruszkę. Wymieszaj, dopraw solą i pieprzem. Podawaj posypane pestkami granatu.

Więcej na ten temat