Bób ala hummus Awarma
- 500g bobu
- 2 płaskie łyżeczki soli
- 3 suszone podgrzybki
- 3 ząbki czosnku
- 500g mięsa mielonego z łopatki wołowej
- 2 czerwone cebule
- 1 strączek chilli
- 1/4 szkl. oleju rzepakowego
- 3 chlebki pita lub placki tortilli
Bób wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy od zagotowania 5-6 min. Następnie cedzimy, przelewamy zimną wodą i obieramy. Czosnek smażymy ze startym, suszonym podgrzybkiem na oleju 2-3 min, następnie dodajemy do bobu i miksujemy na gładką masę. Mięso mielone drobno siekamy, cebulę kroimy w pióra i wrzucamy na suchą rozgrzaną patelnię na 1 min. Następnie dodajemy mięso i nie mieszając dodajemy 4-5 łyżek oleju. Dodajemy chilli i mieszamy raz po czym znów zostawiamy mięso i nie ruszamy. Po 2-3 min kolejny raz mieszamy, doprawiamy solą i skrapiamy octem winnym. Dodajemy szczyptę cukru i powtarzamy czynność mieszania w tym cyklu 2-3 razy aż mięso ładnie się zasmaży. Gotową pastę wykładamy na talerz i robimy wgłębienie, w które wykładamy wysmażone mięso. Podajemy z grzankami lub pitą.
Prażynki bobowe
- 500g bobu
- 200g mąki ryżowej
- 100g mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki chilli mielonego
- 1 łyżeczka soli morskiej
- 500g lodu
- 300 ml wody
- 1l oleju rafinowanego rzepakowego
Bób wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy do zagotowania 5-6 min. Następnie cedzimy, przelewamy zimną wodą i obieramy. Wszystkie suche składniki mieszamy, wodę mieszamy z lodem, rozgrzewamy tłuszcz w garnku. Gotowy bób obtaczamy w mące, następnie bób w sitku zanurzamy w wodzie i znów mące, aby się oblepił nierównomiernie i powtarzamy tę czynność dwukrotnie po czym smażymy 4-5 min na chrupko.
Sos
- 1 łyżeczka czubata koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka sosu sambal olek
- 2 łyżki miodu
- 5 łyżek wody
- Szczypta cynamonu
- Jogurt bałkański 200g
- Kolendra świeża
- 1 cytryna
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Do miski po jej ściankach wlewamy sos. Gotowy bób wsypujemy centralnie i kręcąc miską staramy pokryć bób sosem tak aby się oblepił. Gotowe prażynki podajemy z ciętą kolendrą