Zupa z kalarepy
(Zupa z oberiby)
Skład:
- kalarepa 4 szt.
- marchew 1 szt.
- ziemniaki 1 kg
- schab z kością 0,5 kg
- por 1 szt.
- cebula 1 szt.
- mąka pszenna 2 łyżki
- ocet spirytusowy 3-4 łyżki
- śmietana kwaśna 18% 150 ml
- koperek 1 pęczek
- sól, pieprz do smaku
- czosnek 4 ząbki
- masło 70 g
Wykonanie:
Warzywa opłukać i obrać, po czym pokroić w kostkę. Schab z kością włożyć do zimnej wody i gotować około 1 h, w celu powstania wywaru. Następnie do wywaru dodać pokrojoną marchew, kalarepę wraz z liśćmi, ziemniaki. Cebulę i por przesmażyć na maśle na złoty kolor i na bazie tego sporządzić zasmażkę, którą należy zagęścić zupę w momencie kiedy warzywa już są miękkie. Pod koniec dodać posiekany czosnek, wyciągnąć mięso i wyłączyć zupę. Kolejnym krokiem jest zahartowanie śmietany i dodanie octu do zupy. Kiedy ocet jest już w zupie, dodajemy śmietanę (zahartowaną) i posiekany koperek. Na koniec wrzucamy pokrojony w kostkę schab.
Kotlety z kalafiora
(Karminadle z blumkola)
Skład:
- Kalafior 1szt.
- Cebula 1 szt.
- Masło 100 g
- Bułka kajzerka 2 szt.
- mleko 1 szklanka
- Jaja 2 szt.
- Koperek zielony 1 pęczek
- Bułka tarta 150 g
- Sól, pieprz
- olej do smażenia 150 ml
Wykonanie:
Kalafior obgotować, półtwardy odcedzić i przepuścić przez maszynkę do mięsa lub przesiekać wraz z namoczoną w mleku i odciśniętą bułką. Cebulę pokrojoną w kostkę przesmażyć na złoty kolor na maśle. Koper drobno posiekać. Do zmielonego kalafiora dodać bułkę, cebulę, surowe jaja, posiekany koperek, przyprawić do smaku i dokładnie wymieszać. Formować małe kotleciki w formie krążków o grubości 1,5cm. Obtoczyć je w bułce tartej i smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.