Pytanie na Śniadanie

POLSKIE SPECJAŁY REMIGIUSZA RĄCZKI

Zupa z kalarepy
(Zupa z oberiby)
Skład:
  • kalarepa 4 szt.
  • marchew 1 szt.
  • ziemniaki 1 kg
  • schab z kością 0,5 kg
  • por 1 szt.
  • cebula 1 szt.
  • mąka pszenna 2 łyżki
  • ocet spirytusowy 3-4 łyżki
  • śmietana kwaśna 18% 150 ml
  • koperek 1 pęczek
  • sól, pieprz do smaku
  • czosnek 4 ząbki
  • masło 70 g
Wykonanie:
Warzywa opłukać i obrać, po czym pokroić w kostkę. Schab z kością włożyć do zimnej wody i gotować około 1 h, w celu powstania wywaru. Następnie do wywaru dodać pokrojoną marchew, kalarepę wraz z liśćmi, ziemniaki. Cebulę i por przesmażyć na maśle na złoty kolor i na bazie tego sporządzić zasmażkę, którą należy zagęścić zupę w momencie kiedy warzywa już są miękkie. Pod koniec dodać posiekany czosnek, wyciągnąć mięso i wyłączyć zupę. Kolejnym krokiem jest zahartowanie śmietany i dodanie octu do zupy. Kiedy ocet jest już w zupie, dodajemy śmietanę (zahartowaną) i posiekany koperek. Na koniec wrzucamy pokrojony w kostkę schab. 

Kotlety z kalafiora
(Karminadle z blumkola)
Skład:
  • Kalafior 1szt.
  • Cebula 1 szt.
  • Masło 100 g
  • Bułka kajzerka 2 szt.
  • mleko 1 szklanka
  • Jaja 2 szt.
  • Koperek zielony 1 pęczek
  • Bułka tarta 150 g
  • Sól, pieprz
  • olej do smażenia 150 ml
Wykonanie:
Kalafior obgotować, półtwardy odcedzić i przepuścić przez maszynkę do mięsa  lub przesiekać wraz z namoczoną w mleku i odciśniętą bułką. Cebulę pokrojoną w kostkę przesmażyć na złoty kolor na maśle. Koper drobno posiekać. Do zmielonego kalafiora dodać bułkę, cebulę, surowe jaja, posiekany koperek, przyprawić do smaku i dokładnie wymieszać. Formować małe kotleciki w formie krążków o grubości 1,5cm. Obtoczyć je w bułce tartej i smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. 

Młode ziemniaki z miętą
(Młode kartofle z fefermynicom)
Skład:
  • ziemniaki młode 2 kg
  • papryka wędzona słodka 2 łyżeczki
  • nasiona kolendry 1 łyżeczka
  • mięta pieprzowa 1 doniczka
  • czosnek 6 ząbków
  • olej rzepakowy  100 ml
  • sól, pieprz
Wykonanie:
Ziemniaki ugotować w mundurkach. Następnie pokroić je w ćwiartki. Kolendrę rozbić w moździerzu z czosnkiem, solą, pieprzem i papryką, po czym połączyć z olejem. Tak przygotowaną marynatą polać ziemniaki. Miętę należy posiekać i na koniec wymieszać z ziemniakami. Tak przygotowane ziemniaki włożyć do piekarnika na 15-20 minut w celu uzyskania złotej skórki. 

Botwinka na gęsto
(Botwina z zesmożkom)
Skład:
  • botwinka 2 pęczki
  • masło 70 g
  • czosnek 4 ząbki
  • sól, pieprz, cukier do smaku
  • śmietana kremówka 150 ml
  • mąka pszenna 2 łyżki
  • ocet  50 ml
Wykonanie:
Botwinkę (liście i korzonki) należy posiekać i blanszować we wrzątku przez kilka minut.
Następnie należy sporządzić zasmażkę na maśle z mąką pszenną i dodać ją do botwinki. Następnie należy botwinkę zakwasić octem, po czym dodać śmietanę. Lekko odparować, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać na ciepło.

Babka ucierana z rabarbarem
(Zista na wartko z rabarberym)
Skład:
  • Jaja  4 szt.
  • Mąka pszenna  1,5 szklanki
  • Cukier  1 szklanka
  • Cukier wanilinowy    1 szt.
  • Proszek do pieczenia  1,5 łyżeczki
  • Margaryna/masło 180 g
  • rabarbar  3 szt.(duże)
  • Cukier puder  do dekoracji
Wykonanie:
Jaja ubić z cukrem do białości, następnie dodać proszek do pieczenia, cukier wanilinowy, mąkę pszenną, a na koniec roztopiony gorący tłuszcz. Bardzo dobrze wymieszać, po czym wlać do keksówki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Na wlaną masę wrzucać kawałki (ok. 2 cm) rabarbaru. Piec w temperaturze ok. 180 stopni C przez 45 minut. Widać, że babka jest gotowa jeśli środkiem lekko pęknie. Po upieczeniu pozostawić przez 10 minut w ciepłym piekarniku (lekko odchylonym), po czym babkę należy popudrować. 

Więcej na ten temat