Pytanie na Śniadanie

DOMOWE PRZETWORY Z TRUSKAWEK

Konfitura z truskawek

SKŁADNIKI:
  • 2 kg truskawek
  • 1,6 kg cukru
Przygotowanie: Truskawki dobrze wypłukać, odszypułkować i osuszyć. Włożyć do garnka z grubym dnem, gotować na wolnym ogniu tak, żeby się dobrze rozgotowały. Dodać cukier i smażyć na wolnym ogniu, często mieszając, aż powstanie gęsta masa. Gorącą masę przekładać do wyparzonych słoików, przewrócić do góry dnem i pozostawić do wystygnięcia. Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.

Truskawki w syropie

SKŁADNIKI:
  • 1 kg truskawek
  • 1 kg cukru.
Przygotowanie: Truskawki umyć i odszypułkować i wysuszyć. Zasypać cukrem, aby puściły sok. Włożyć do garnka i zagotować. Sok odlać, a truskawki podgrzewać na bardzo wolnym ogniu około 10 minut. Sok gotować na wolnym ogniu zdejmując pianę. Gorące truskawki przekładać do słoików i zalewać bardzo gorącym syropem. Słoiki odwrócić do góry dnem pozostawiając do następnego dnia aż się dobrze zamkną.

Krem z truskawek

SKŁADNIKI:
  • 2 kg truskawek
  • 1,5 kg cukru
Przygotowanie: Truskawki pokroić w kawałki i zasypać cukrem. Odstawić na godzinę. Włożyć do garnka i zagotować. Gorący sok można odlać i wykorzystać go później jako sok do herbaty. Truskawki gotować przez kilka minut, aż będą w miarę dobrze rozgotowane i odparuje reszta wody z owoców. Potem miksujemy na jednolitą masę i przecieramy przez gęste sito w celu usunięcia reszty drobnych pestek. Tak powstałą masę jeszcze raz podgrzewamy i wkładamy do słoików. 

Więcej na ten temat