Pytanie na Śniadanie

KUCHNIA DLA NIEJADKA - zupa brokułowa

Wersja 1
  • 2 brokuły
  • 2 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 2 l bulionu drobiowego lub 1 stołowa łyżka jasnej pasty miso
  • 200 g jogurtu bałkańskiego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła
Czosnek i cebulę pokrojoną w kostkę szklimy na maśle. Brokuły dzielimy na róże odcinając głąb który obieramy obieraczką i kroimy w kostkę. Do zeszklonej cebuli dodajemy 1 l bulionu i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy 10 min. Następnie dokładamy róże brokuł i gotujemy 8-10 min. Dolewamy chłodny bulion wymieszany z jogurtem bałkańskim. Całość miksujemy na gładką masę. Głąb brokuła gotujemy oddzielnie około 6-7 min i dodajemy do  zmiksowanej zupy. Podajemy z wybranymi dodatkami
Wersja 2
  • 1 brokuły
  • 2 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 2 l bulionu drobiowego lub 1 stołowa łyżka jasnej pasty miso
  • 200 g jogurtu bałkańskiego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła
Czosnek i cebulę pokrojoną w kostkę szklimy na maśle. Brokuły dzielimy na róże odcinając głąb który obieramy obieraczką i kroimy w kostkę. Do zeszklonej cebuli dodajemy 1 l bulionu i doprowadzamy do wrzenia.Dodaejmy pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy 10 min.Dokładamy róże brokuł i pokrojonego w kostkę głąba. Gotujemy 8-10 min. Dolewamy chłodny bulion wymieszany z jogurtem bałkańskim. Podajemy z wybranymi dodatkami

Dodatki
  • 2 łyżki miodu
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • Wymieszać składniki i polać gotowy krem
Crunch
  • 100 g pestek dyni
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 3 suchary
Pestki prażymy w piekarniku w 200 st około 8 min.
Olej podgrzewamy. Dodajemy tymianek. Zdejmujemy z ognia i dodajemy prażone pestki oraz pokruszone suchary.
Więcej na ten temat