Pytanie na Śniadanie

KUCHNIA FRANCUSKA - francuskie śniadanie

Od wczoraj trwa Euro 2016 we Francji. U nas dziś kuchnia francuska – lekka i wykwintna.

 CREPES SUZETTE

NALEŚNIKI
Przepis na  8 sztuk
  • 230 g mąki pszennej 
  • 4 duże jajka
  • 600 ml mleka
  • 4 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 60 g roztopionego masła ( lekko ostudzonego)
Jajka lekko ubić trzepaczką i połączyć z przesianą mąką i pozostałymi składnikami. Odstawić na co najmniej  pół godziny. Patelnię rozgrzać i cienko posmarować  masłem przy pomocy pędzelka.  Wlać ciasto w takiej ilości, aby powstał cienki naleśnik. Smażyć z obu stron na złoto.

SOS POMARAŃCZOWY
  • 50 g cukru pudru
  • sok z 2 cytryn
  • sok z  2 – 3 pomarańczy (nie mniej niż szklanka)
  • 100 g  masła
  • 2 łyżki likieru pomarańczowego
  •  brandy do podpalenia
Do dekoracji
  • Karmelizowana skórka  pomarańczowa
  • Świeże maliny
  • Listki mięty
Z owoców wycisnąć sok. Na suchą patelnię wsypać cukier i podgrzewać na małym ogniu. Gdy cukier się skarmelizuje, cały czas mieszając dodać sok z pomarańczy,  po chwili wlać sok cytrynowy. Kiedy sos zredukuje objętość, dodać masło, a następnie  likier. Gotować przez ok. 2 minuty. Trzymając patelnię z syropem na ogniu, wkładać kolejno  naleśniki, tak aby z obu stron wchłonęły sos, następnie składać je w trójkąty. Wlać brandy i od razu podpalić. Aby alkohol się zapalił, sos musi być wrzący. Naleśniki polać resztą sosu, dekorować skórką pomarańczową smażoną w cukrze, świeżymi owocami i listkami mięty.

SOS VINEGRETTE

  • 4 łyżki oleju roślinnego
  • 2 łyżki octu winnego lub jabłkowego
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy francuskiej
  • Mała szalotka
  • Sól, pieprz

Do miseczki wlać ocet , dodać sól, musztardę i drobno posiekaną szalotkę. Wymieszać, następnie dodać oliwę, mieszać aż składniki się połączą. Doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Więcej na ten temat